Tarmo Alt: Vorst vorsti vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Alt
Tarmo Alt Foto: Andrus Eesmaa

Tohutult negatiivseid vastukajasid, irooniasse peidetud kibestumist ja mõistmatust on paljud inimesed avaldanud mulle viimastel päevadel. Teema- endisele abilinnapeale lohutuseks uus mängukann!?

Paide Vallitorn on saanud uue juhi- Piret Sapp. Juhi? Või diktaatori? Mina arvan, et diktaatori. Neli SA Ajakeskus Wittenstein nõukogu liiget viiest peab endalt veelkord küsima ja oma valijatele selgitama miks ta valis Paide linna firmamärki juhtima endise abilinnapea Piret Sappi. Sellesama abilinnapea kes konkurentsitult on linnas esile kutsunud kõige enam negatiivseid vastukajasid ja seda mitte ainult Lumelinna ehitusel alaealistele alkoholi jagamisega. Piret Sappi tööd on saatnud pidevalt erinevad suuremad või väiksemad vastuolud-skandaalid.


Tohutu tahtmine revolutsiooni teha viis ta vastuollu pea kõikide linna asutuste juhtidega. Tema stiil oli algusest peale üks- minu arvamus ja vale arvamus. Asutuste juhtide ja ka töötajate kulutatud ajast ja närvidest ei maksa siin rääkidagi. Teadaolevalt on osad juhtidest otse linnapea poole pöördunud palvega abilinnapea korrale kutsuda, talle juhtimiskultuuri õpetada ja ka nõu küsitud- kuidas sellise abilinnapeaga koostööd teha. Eespool mainitud „vale“ arvamuse esindajad tuleb sellise dikrtaator-juhil enda ümbrusest aga eemaldada. Nii saidki abilinnapea haldusalas alguse pikad ristikäigud ebasobivate isikute erinevatest ametikohtadest , nõukogudest ja hoolekogudest eemaldamiseks. Puhastustöö on olnud põhjalik. Sellest võib igaüks aru saada kes linna asutustes ringi vaatab.

Linna suutlikuse langemise taga ei ole vaid majanduslangus vaid eelkõige ikkagi läbiviidud suursugused „viisaastakuplaanid“ ja selle käigus kõrvale visatud inimesed. Kahju, et plaanide täitmine oli tähtsam kui inimesed. Koostöövõimeline juht oleks kindlasti kusagil kompromissi leidnud. Nüüd aga antakse ühe suure töövaldkonna juhtimise inimesele kellel koostöövõime on olemas vaid siis kui kõik marsivad iga hinna eest temaga ühte jalga.


SA nõukogu liikmed on ka linnavolikogu liikmed. Seega osad neist kindlasti kuulsid volikogus minu sõnavõttu milles tuletasin meelde, et abilinnapea on kasutanud ka valetamist oma eesmärkide saavutamiseks. Kasvõi linnavalitsuse spordikomisjoni koosolek, millel spordijuhid olid vastu abilinnapea ettepanekule kuid hetk hiljem teises ruumis väitis abilinnapea volikogu komisjonile vastupidist.

Spordijuhid said valest teada ja jõudsid kirjalikult protestida abilinnapea tegevuse vastu enne volikogu. Ligikaudu kuu hiljem Piret Sapp likvideeris sõnakuulmatu spordikomisjoni. Vabandust valetamise pärast ei ole keegi endistest spordikomisjoni liikmetest veel kuulnud. Ilmselt ei kuulegi. Alles 2010 sügisel esitas abilinnapea volikogu komisjonile eelnõu mille seletuskirjas oli kirjas, et Paide koolijuhid toetavad antud otsust. Koolijuhid aga ütlesid välja, et nendega on ainult sellel teemal vesteldud ja mingit toetust nad ei ole avaldanud. Aitäh neile selle julguse eest! Lisaks veel nn. alkoholiskandaal, mis nagu ei olnudki mingi eriline asi sest ei linnavalitsus ega ka politsei ei leidnud siin mingit seaduserikkumist?! Paljud inimesed väitsid , et abilinnapea soovitas lastel alkoholiga glögi tarvitada vanemate eest salaja. Abilinnapea aga väidab vastupidist. Kes valetab?

Mina teen oma järeldused eelmiste näidete põhjal.
Ilmselt unustasid SA nõukogu neli liiget ka selle, et nende ühe kandidaadi tegevuse ja plaanide vastu on esitanud protestiallkirjad mitusada lapsevanemat, Paide koolide õpetajat, hoolekogud, lasteaia töötajad? Ka seda tuletasin meelde oma sõnavõtus volikogus. Nüüd on ka Piret Sapp lugupeetud volikogu liige- sai ametikõrgendust, juhib linnavalitsuse tööd...


Piretit peetakse tohutult aktiivseks. Seda ta on. Tal on palju teisigi tugevaid külgi. Kindlasti oli see aktiivsus oluline ka osadele nõukogu liikmetele otsustamisel. Aktiivsuse maandamine olevatki Pireti puhul oluline. Kui aktiivsus aga kutsub esile osaliselt ebaadekvaatset käitumist siis on see juba meditsiinilist laadi probleem ja seda ei ole võimalik lahendada määrates teda SA juhiks. Või eeldas keegi , et Vallitorn ongi juskui mingi eriasutus kuhu endine abilinnapea nüüd peita? Pigem tuleb teda sellisel juhul juhi kohalt eemale hoida, et ta oma käitumisega kahju ei tekitaks ja temal endal tuleb leida endale elus sobiv koht mitte Paide linn ei pea talle „lohutusametikohta“ leidma. Oli ju ka teine kandidaat hääletamise hetkel olemas. Internetis ringi vaadates leiab, et ta omab vastavas valdkonnas häid töökogemusi ning väga olulisi sidemeid. Rahvusvahelise haardega turismifirma keskastme juht. Valdab mitmeid võõrkeeli. Ehk ongi nüüd just õige aeg „uut hingamist“ Paidesse sisse tuua?


Seega jääb veelkord küsida kas kehtis siin neljal nõukogu liikmel Rooma õiguse põhimõte „Do, ut des“- „ma annan, et sinagi annaksid“ ehk lihtsamalt üteldes „vorst vorsti vastu“ ja igaüks sai oma linnavõimutruust valikust kasu?
Hetkel aga on oluline kes meie uue SA lõpuks normaalsesse töörütmi viib? Endise abilinnapea haldusalas oleva juhtimise all oli seal pidevalt suuri probleeme. Nüüd oleks aeg leida kedagi kes saaks probleemidest üle ning suudaks ka tavalistes, mitterevolutsioonilistes, oludes tööd teha!
 

Tarmo Alt

Paide linnavolikogu liige

Reformierakond

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles