Ettevõtluse võimalikkusest maal

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo
Urve Palo Foto: Wikipedia.org

Ettevõtlus maal peab kasvama. Tehnovõrkudega liitumise toetus, energiaintensiivsetele ettevõtetele hinnasoodustused, lihtsustatud korras riigilt maa taotlemine – nende tegevustega tahab riik maapiirkonna ettevõtlusele hoogu juurde anda.

Urve Palo

ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister

Inimesed elavad seal, kus paiknevad töökohad. Omavalitsusi, kuhu on inimesi viimase seitsme aasta jooksul juurde tulnud, on 210st (ühinemisi arvestamata) 28. Umbes 43 protsenti rahvastikust elab Harjumaal ja ligikaudu 31 protsenti Tallinnas.

Eesti rahvastik vananeb ja väheneb. Kuidas seda tendentsi peatada? Vana tõde on, et lapsi sünnib rohkem maal kui linnas ja riik on rikkam, ebavõrdsus väiksem ja ühiskond tervikuna õnnelikum, kui regionaalareng on riigis ühtlane.

Järelikult tuleb teadlikult toetada töökohtade teket väljapoole suurlinnu. Valitsusel on selleks mitu plaani alates riiklike töökohtade väljaviimisest Tallinnast, lisaraha suunamisest teede ehitusse ja transporti kuni nüüdisaegsete munitsipaalüürielamute rajamise ja viimase miili väljaehituse toetuseni.

Kohe-kohe, mais on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus avamas toetust, mis on mõeldud ettevõtetele, kes asuvad väljaspool Tallinna ja Tartut ning neid ümbritsevaid valdu. Kuna tehnovõrkudega liitumise kulukust on paljud ettevõtjad eeskätt maapiirkondades esile toonud ettevõtluse edenduse takistusena, siis otsustasime luua toetuse elektrivõrkude, vee- ja kanalisatsiooni ning sidevõrguga liitumiseks.

Toetust saab taotleda nii võrguga liitumiseks kui ka tootmisvõimsuse suurendamiseks. Riik toetab kuni 60 protsenti projekti maksumusest, kõige rohkem 100 000 euroga. Loodan väga, et huvi toetuse vastu tuleb suur ning me näeme palju uusi arenguid ja töökohti juurde tekkimas.

Hea uudis on seegi, et uuest aastast on rakendumas kauaoodatud elektriaktsiisi langus energiaintensiivsetele ettevõtetele Euroopa Liidus lubatud miinimummäärani.

Selleks aga, et kohalik omavalitsus ja ettevõtjad saaksid kaasa aidata piirkonna arengule, saab peagi võimalikuks taotleda riigilt ettevõtluseks maad lihtsustatud korras.

Toetades ettevõtjaid investeeringute tegemisel ja panustades majanduskeskkonna arendusse ning selle atraktiivsuse suurendusse üle Eesti, loome nüüdisaegseid töökohti kohapeal ja anname sellega inimestele võimaluse teenida leiba ja rajada kodu siin, Maarjamaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles