Küüditatuid ootas soe toit ja tapetud siga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuituni rajooni Ili küla eestlased: tagumises reas vasakult esimene Andres Kallo, teine Linda Kolk ja viies Tiiu Kolk. (teises reas paremalt esimene ja teine on kohalikud siberlased).
Kuituni rajooni Ili küla eestlased: tagumises reas vasakult esimene Andres Kallo, teine Linda Kolk ja viies Tiiu Kolk. (teises reas paremalt esimene ja teine on kohalikud siberlased). Foto: Erakogu

Türilase Tiiu Žukova (68) Siberi-aastate mälestused on tuhandete küüdilugude seas otsekui kontekstist väljas: vagunitäit eestlasi ootas 24. mail 1949 Irkutski oblasti Kuituni rajooni Iskra Truda kolhoosis ees kaetud laud sooja söögiga.

Võhma külje all Kõo vallas Soomevere külas asunud Mustamatsi talu 28aastane perenaine Linda Kolk oskas 1949. aasta lumerohke märtsikuu lõpul pikka Siberi-teekonda oodata: rõivad ja muu eluks tarvilik oli kottidesse ja pampudesse valmis pakitud ja toanurka hunnikusse seatud, samuti toidupoolis.
Linda oli veel leivateogi ette võtnud, et oma talu rukkileiba teele kaasa panna.


Ähvardavast küüdiohust andis Lindale mõista sealtkandi kolhoosiesimees Marje Vaheoja, kellega Linda oli varem koos metsanorme täitmas käinud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles