Väikeluiged – vahepeatus pikal rändeteel

Ingmar Muusikus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ingmar Muusikus

Sel kevadel tundub Järvamaa olevat rändavate väikeluikede hulgas üsna menukas peatuspaik. Aprilli algul puhkas ja toitus Türi valla põldudel 800–1000 luike, mis on Kesk-Eesti kohta väga suur hulk. Kuu teiseks pooleks oli enamik neist põhja poole edasi liikunud, ühisööbimistel madalas vees osales mõne päeva eest 60-70 valget kaugrändurit.

Hollandi ja Suurbritannia märgaladel talvitunud väikeluiged on kevadel teel pesitsusaladele Siberi tundrates. Sadadest Äiamaa küla põldudel peatunud lindudest kaks olid Hollandist kollase rõnga kaela saanud. Nende elu ja liikumiste kohta võimaldab see rohkem teavet hankida.

Väikeluik on seesama liik, kellega koos inglanna Sacha Dench eelmisel sügisel Venemaalt Inglismaale lendas. 7500kilomeetrine lend tiibvarju abil läbi üheteistkümne riigi, mille hulka jäi ka Eesti, tekitas üksjagu elevust. Lennu mõte oli uurida ja teadvustada avalikkusele väikeluige liigikaitselisi probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles