Talgulised koristasid 1,5 hektarilist parki

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koeru valla Udeva mõisa kogunes  22 talgulist üle Eesti, ühiselt korjati kokku tonni jagu prügi ja süüdati seitse lõket ja valmistati õuemööblit.

MTÜ Uddewa esindaja Kaarel Kutti sõnas, et kutse peale kogunes Udeva mõisa parki Endla looduskaitseala lähistel  koristama 22 inimest, neist kaugemad Elva lähistelt, Harjumaalt Jõelähtme vallast, Tartust ja Põltsamaalt. Kõige lähemad olid pargi naabruses elavad Udeva küla elanikud.

„Keskendusime ligi 1,5 hektari pargiala koristamisele. Kokku süütasime seitse lõket ja põletasime suurel hulgal juba maha kukkunud oksi aga langetasime ka võsa ja puid, mis parki võsastavad,“ selgitas ta.

Lisaks korjasid talgulised pargist kokku Kutti hinnangul ilmselt rohkem kui tonni jagu olmeprügi - vanarauda, klaastaarat ja kilde, plastikut, autorehve ja muud. „Samuti alustasime mõisa õunaaida nõukogudeaegse kõrvalhoone lammutamistöödega ja üks talguline valmistas maha kukkunud suurtest puutüvest õuemööblit, et järgmistel talgutel oleks töötegijatel veel rohkem kohti, kus istuda ja puhata,“ teatas Kutti.

Kõige huvitavam leid koristustööde käigus oli silma loputamiseks mõeldud viinapitsi meenutav klaasist asi, mille üks talguline kohe ära tundis. Tööpäev oli Kutti meelest meeleolukas ja lõbus koos traditsioonilise talgulõunaga. Kestis kella 10.30st kella 16ni.

Kutti lisas, et paarkümmend aastat hooldamata park, mis peale karjamõisa peahoone tulekahju oli võsastunud, hooletusse jäänud ja prügistatud sai talgupäevaga oluliselt korrastatuma ilme. „Võib öelda, et algus on pandud ühe mõisapargi korrastamisele Järvamaal. Aga tööd jätkub veel järgmisteks talgupäevadeks veel paljudeks aastateks,“ kinnitas ta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles