Piimatootja: kui kogusega ei võida, tuleb mõelda koostisele

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metstaguse Agro loomakasvatusjuht Pille Palumaa koos seni veel ainsa Inglismaalt pärit džörsi tõugu vasikaga, kellelt ta loodab saada suurema valgu- ja rasvasisaldusega piima, mille eest maksab E-Piim neile rohkem.
Metstaguse Agro loomakasvatusjuht Pille Palumaa koos seni veel ainsa Inglismaalt pärit džörsi tõugu vasikaga, kellelt ta loodab saada suurema valgu- ja rasvasisaldusega piima, mille eest maksab E-Piim neile rohkem. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Järva-Jaani piimatootja farmis kasvab esimesi päevi inglane ehk lehmvasikas, kelle piim on aastate pärast nii hea koostisega, et hakkab ettevõttele suuremat tulu tooma. Ta võib olla lausa ainus uue tõu esindaja Eestis.

Järva-Jaani vallas asuva Metstaguse Agro juht Teet Kallakmaa näitas mustakirju holsteini tõugu karja vasikate juures üht pruuni karva lehmvasikat kui nende uut pensionisammast. «Meie inglane ehk esimene Inglismaalt pärit džörsi tõugu vasikas, kellelt tulevikus loodame saada suurema valgu- ja rasvasisaldusega piima ning suuremat kasu,» tutvustas ta. «Meie pruun Pähklike, isa geenid on kohe esimese aasta ristandil nii tugevad, holsteini laike pole enam kuskil näha.»

Metstaguse Agro Tamme suurfarmis on 19 holsteini tõugu mullikat seemendatud maailmas kõige eripärasemaks peetava džörsi tõugu pulli spermaga. Ta on üks vähestest Eestis, kui mitte ainus. «Tulevikus me ei tahagi saada temalt 11 000 kilogrammi piima nagu holsteini tõult, võime saada kuni neljandiku vähem, kuid majanduslikult peaksime võitma juba piima praeguste kokkuostuhindade juures,» selgitas Kallakmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles