Maikuust sagenevad kodudesse sissemurdmised hüppeliselt

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei. Pilt on illustratiivne.
Politsei. Pilt on illustratiivne. Foto: Martin Ilustrumm

If Kindlustuse viimase viie aasta statistika näitab, et kevadeti tõuseb märgatavalt kodudesse sissemurdmiste arv. Kui talvekuudel registreeritakse umbes kümmekond murdvargust, siis maikuus ja suvepuhkuste perioodil teatatakse juba ligi 30 sissemurdmisest kuus.

 

If Kindlustuse varakahjude grupijuhi Piret Jõhviku sõnul tasub inimestel mõelda varguse ennetamisele enne suvepuhkuste algust, kui viibitakse enam kodust eemal suvilates, reisimas ja ka väljas sportimas.

„Vargad jälgivad tihti inimeste käitumismustreid ja teavad, millal on parim aeg tegutseda. Näiteks siis, kui pererahvas pakib reedel asjad ja ollakse kogu nädalavahetuse suvekodus. Või kui minnakse jalgrattaga sõitma ja unustatakse uksed korralikult lukustada,“ lisas Jõhvik.

Üldjuhul sisenetakse akna kaudu ja enim varastatakse majapidamistest kodutehnikat ja väärisesemeid. Suve eel hoogustub kodudes välja toodud muruniidukite, trimmerite ja erinevate tööriistade varguste arv. Samuti muutuvad varastele kergeks saagiks pärast autopesu hoovi nähtavasse kohta jäetud survepesurid.

„Kuid on olnud juhtumeid, kus majahoovist või korteri rõdult viivad vargad isegi nöörile kuivama pandud pesu, eelistades kallimate brändide rõivaid,“ lausus Jõhvik.

Soovitused, kuidas oma kodu varaste eest kaitsta

*Kui Sul on korralikud lukud ja signalisatsioon, siis pea meeles neid ka kasutada. Isegi lühemaks ajaks, nt välja sportima minnes, lukusta korralikult uksed ja aknad ning pane kodu valve alla.

*Kanna hoolt selle eest, et kõik pereliikmed teaksid, kuidas kodu turvalisena hoida. Selgita ka lastele, kuidas lukkude sulgemist kontrollida ja valvesignalisatsiooni kasutada.

*Ära jäta kodus varaste nähtavusse väärtuslikke esemeid, mida on kerge ära viia, nt mobiiltelefon, sülearvuti, ehted või autovõtmed.

*Koduhoovis pane jalgrattad, kallis aiatehnika ja tööriistad pärast kasutamist alati lukustatud panipaika, et nad ööseks õue ei jääks.

*Ära jaga sotsiaalmeedias avalikult oma kaugemaid reisiplaane ja infot, et viibid parasjagu pikemalt kodust eemal. Kindlasti ei maksa nt Facebookis postitada pilte kodust, millel on näha majanumber või selgelt kodune sisustus. Oluline, et seda teaksid ka lapsed.

*Pikemal reisil olles lepi naabritega kokku, et nad Su kodul silma peal hoiaks, regulaarselt postkasti tühjendaks, võimalusel muru niidaks ja lülitaks tööle õuevalgustuse, et mitte anda varastele vihjet pererahva eemalolekust.

*Kindlusta oma kodu ja kodune vara. Kindlustusleping ei aita kahju ära hoida, küll aga on sellest palju abi kahju korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles