Kiri

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna Järvamaa piirkonna juhi Lauri Läänemetsa kiri erakonnakaaslasest Järva maavanemale Alo Aasmale

Tere, Alo!

Oleme seljad koos mitmete Järvamaa eesmärkide eest võidelnud, koos edukad olnud ning koos haavu lakkunud. Paide linna asju oled koos siinsete sotsiaaldemokraatidega ajanud, isegi mõned tänased Paide linna otsused, mille osas oled küll hiljuti kahelnud, on kunagi sinuga koos välja mõeldud ja nüüd ära tehtud.

Sotsiaaldemokraadid on sind usaldanud ja Järvamaa piirkonna aseesimeheks valinud. Erakonnaga liitudes oleme väljendanud oma poolehoidu sotsiaaldemokraatlikule maailmavaatele, mis taotleb võrdseid võimalusi, abivajajatele käe ulatamist ning tööd kõigile inimestele läbi parema hariduse.

Kahjuks pean Sotsiaaldemokraatliku Erakonna piirkonnajuhina tunnistama, et see, kuhu tänaseks jõudnud oleme, ei ole enam see, milles kunagi kokku leppisime. Tundub, et meie teed on sisuliselt lahku läinud.

Meie volikogu liikmed Järvamaa omavalitsustes, meie erakonda kuuluv Paide linnapea ja Kareda vallavanem ning mina, Väätsa vallavanem, oleme haldusreformi eest vedades lähtunud seadusest, mis kohustas meid selleks. Kõik Järvamaa omavalitsusjuhid ja kaasatud kogukondade esindajad on eelmisel ja sellel aastal näinud tõsist vaeva Järvamaa tuleviku seadmisega.

Milles oleme suutnud kokku leppida, selle põhjal toimuvad ka eesolevad valimised. Saavutatu kahtluse alla seadmine ei ole aus nende suhtes, kes on andnud endast kõik ja püüdnud teha parimat.

Igal inimesel on oma nägemus heast, mille kohta ei saa öelda, et see on vale arvamus. Inimeste arvamust tuleb austada, kuid võib proovida neid ümber veenda.

Viimast sa kahjuks teha pole proovinud, vaid läbi meediakampaania suutsid enamiku omavalitsusjuhtidega hoopis suusad risti ajada.

Nii nagu ei mõista paljud, miks peaks Türi muutuma Suur-Järvamaa kontekstis Paide tagamaaks või kuidas aitab veel suurem omavalitsus hoida ära ääremaastumist, näed sina omakorda ainukese lahendusena võimu keskele, väheste kätte, koondamist.

Me ei saa sinu meelekindluses kahelda ja seda vaidlustada, kuid kahtleme idee kasulikkuses Järvamaa jaoks.

Koostööd maakonnas on vaja, senine maavalitsusel põhinev mudel on ammendunud ning tugevdamist vajavad hoopis omavalitsusliit ja arenduskeskus.

Järvamaa parema tuleviku nimel on vaja selleks pingutada, otsida uusi võimalusi, tuua investeeringuid maakonda, muuta haridussüsteemi, mitte kiskuda maakonda uutesse võitlustesse piiride pärast.

Kuigi meie nägemus Järvamaa arengumootoritest on erinev, ei ole see minu kirja põhiteema.

Järvamaa jaoks on oluline, et meil oleks tegusaid ja kirglikke poliitikuid, ent valijate jaoks peab olema ka selge, kellega tegemist on ja mis on nende taust.

Kahte valijate toetusele konkureerivasse poliitilisse ühendusse kuulumine ei ole aus. Eriti kui meie nägemused ja püüdlused Paide, Järva ja Türi valla tuleviku osas on nii erinevad.

Eriti kui sa ei jaga enam sotsiaaldemokraatlikke väärtuseid ning oled seadnud kahtluse alla meie, aga eriti Sireti suure töö.

Kui sa mees oled, siis palun tee ise see samm ja astu erakonnast välja. Sa ei pea kuuluma erakonda, kus sa olla ei taha, ainult sellepärast, et kardad maavanema töökohta kaotada.

Kinnitan, et sotsiaaldemokraadid ei hakka sind kangutama. Nii nagu me ei ole varem seadnud sinu erakonda kuulumist kahtluse alla, olgugi et oled kriitikaga loopinud meid kõiki.

Sinu ja meie ning valijate jaoks on  asjade selline käik hetkel ainuõige, aumeeste asi. Me kõik mõistame, kui tahad minna, ja soovime sulle ainult edu sinu valitud teel.

Kaunist!

Lauri

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles