Äike teeb juba kodudes kurja

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Kui tavaliselt algab tõsisem äikesehooaeg suve teises pooles, siis tänavu algas see varem ning pikne on jõudnud juba ka paari televaataja koduse tehnika kallal kurja teha.

Viasati tehnilise toe juht Marko Liiva sõnul teavad kõik, et äike võib kahjustada elektriseadmeid, ent iseäranis tundlikud on sellele nähtusele elektroonikaseadmed: digiboksid, telerid, ruuterid, arvutid jne. "Tegelikult ongi kõige tõhusam ennetusmeede kõige lihtsam – äikesepilve lähenedes tuleb kõigi nende seadmete tagant eemaldada toitejuhe, kuid ainuüksi sellest alati ei piisa," hoiatas ta.

Liiva selgitas, et Wi-Fi ruuteri olemasolul tuleb eemaldada ka kõik võrgujuhtmed, kuna ülepinge võib sinna tekkida ka ilma otsese piksetabamuseta. "Soovitavalt tuleb digiboksi tagant lahti keerata SAT-antenni kaabel ning teleri tagant eemaldada antennijuhe, kui teleri vaatamiseks kasutatakse tavalist katuseantenni. Samuti tuleks teleri tagant SAT-kaabel lahti keerata," õpetas ta, mida ennetuseks tuleb teha.

Kuna pikne pikalt oma tulekust ette teada ei anna, siis tasuks juhtmete lahti ühendamist teha ka pikemaks ajaks kodunt ära sõites. Kui ilmateade prognoosib lähenevat äikesetormi, võiks ennetusmeetmed kasutusele võtta isegi hommikul tööle minnes. Samas tuleks silmas pidada, et kodust valvesignalisatsiooni tagavad seadmed (valvekeskus, ruuter või raadiomodem) siiski tööle jääksid.

Juhtmeid ja kaableid pistikutest eemaldades on oluline meelde jätta, kuhu mingi juhe läks, et hiljem oleks lihtsam neid tagasi ühendada.

Kui äikeselise ilmaga kaob telerist pilt, on mõistlik esmalt oodata 30 minutit, et teenus taastuks. Kui seda ei juhtu või on meelest läinud juhtmete ühendamisega seonduv, tuleks ühendust võtta oma teenusepakkuja klienditoega.

Koduste seadmete kaitsmiseks nii äikesekahjude kui ka elektrikatkestustega kaasneda võivate voolutõugete eest on soovitav kasutada ülepingekaitsmeid. Kõige soodsam lahendus on ülepingekaitsmega varustatud pikendusjuhtmed, mis ühendatakse pistikupesa ja elektroonikaseadmete vahele.

Kaitseseadmetest pole aga abi, kui kodusel elektrivõrgul puudub korralik maandus. Maanduslatt võib küll olemas olla, ent kui kõik võrguosad pole kaitsemaandusega ühendatud, ei pruugi sellest kasu olla. Maanduse korrasoleku kontrollimiseks tuleks paluda abi kutseliselt elektrikult.

Otseste äikeselöökide vastu kaitseb ka piksevarras, kuid seda eramajadele sageli ei paigaldata. Kindlasti ei tohiks kulude kokkuhoiuks ühendada piksevarrast koduse elektrivõrgu peamaanduslatti, kuna ülikõrge äikesepinge sattumine hoone maandussüsteemi võib rikkuda elektroonikaseadmeid. Seetõttu tuleb piksevarras maandada eraldi maa sisse kaevatud elektroodiga, et äikeselöökidest tekkiv ülepinge majast eemale juhtida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles