Türi inimesed väärivad rohkem kui miinimumprogrammi (1)

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Erakogu

Ei tule kellelegi ilmselt üllatusena, et sügisel on hea võimalus inimestel jälle kord mõtiskleda ja teha valik selles suhtes, kuidas nad näevad oma elutingimusi, mugavusi ja arenguid koduvallas.

Lauri Läänemets

Sotsiaaldemokraatlik erakond, Türi vallavanema kandidaat

Türi valla valimistel on põhiküsimus, kas soovime samamoodi edasi tiksuda või tahame näha muutusi. Isamaa ja Res Publica Liit on valda kui masinavärki töös hoidnud ning teinud hädavajaliku, kuid sellest on vähe, et toimuks areng.

Haridusest sõltub kõik

Sotsiaaldemokraadid tegid ja teevad kriitikat valla senise juhtimisstiili kohta. Kõrgeim juhtimistasand on vallavalitsus ja vallavolikogu. Siia ei puutu kuidagi vallaametnikud ega õpetajad, nagu meie suunas lendu lastud mõtetega näidata on püütud.

Vastupidi, eriti just õpetajatele kuulub minu siiras austus, sest haridusest sõltub kõik – kui edukad on ettevõtjad, millist palka keegi saab, kui palju laekub makse. Ehk suures plaanis, kuivõrd õnnelikud me oleme.

Valimistel peavad võitlema ideed, ideoloogiad ja erinevad lähenemised. Kui sotsiaaldemokraadid pole rahul Türi vallas tehtuga ja usuvad, et ühte suurepärast omavalitsust on võimalik veel paremini juhtida, siis palun nõustuge meiega või vaielge vastu.

Türi ei ole ainukene omavalitsus, kus püütakse parandada teid, remontida lasteaedu ja koolimaju, kus tõstetakse töötajate palkasid ja jälgitakse, et valitsemiskulud liialt suureks ei läheks. Väätsal oleme teinud täpselt sama, Järva-Jaanis tehakse samuti, eriti tublid ollakse aga viimasel ajal Paide linnas.

Samas näeme, et ükski remonditud tee või uus koolihoone ei hoia inimesi Järvamaal kinni, ei too neid siia elama. Rahaga õnne ei osta. Seega on elementaarne teha ära vähim, millega võib-olla nii väga kiitlema ei peaks.

Mis on olnud IRLi need käivitavad ideed, mida võimul oldud aastate jooksul teinud olete, et Türi vald eristuks, uueneks ja areneks?

Meil on juhtimisstiilidest erinev ettekujutus. IRL viljeleb väikeses grupis otsustamist, sellist vaikset ja tasast, paitavat, peaasi et kedagi ei pahandaks. Lähtutakse põhimõttest, et omavalitsus peab looma miinimumtingimused ja ülejäänu on inimeste endi teha.

Selles ei ole ilmtingimata midagi halba ja seda ei maksa häbeneda välja öelda. Sotsiaaldemokraadid ei taotle aga iga hinna eest kõigile meeldimist. Me taotleme arengut ja muutuseid, julget pealehakkamist, unistamist.

Kui vaja, oleme nõus vaidlema seni, kuni selgub tõde. Meil on julgust, jõudu ja tahtmist, et otsida võimalusi, teha rohkem, kui peab.

Me näeme ja mõistame külaelu arendamist IRList erinevalt. Vaidlustamata Taikse rahvamaja sulgemist on arusaamatu lähenemine, kus vallavalitsus annab rahvamaja ülal pidada kohalikule seltsile olukorras, kui hoones on tänapäeva mõistes üle mõistuse kommunaalkulud.

Iga teine vallavalitsus oleks enne seda taotlenud toetust ja vahetanud 15protsendise omaosalusega õlikatla mõne odavama küttevariandi vastu.

Ma ei kujuta isegi ette mõtet, et kui Türi vallal selleks raha ei jätku, siis ühel seltsil eeldatakse see olevat. Õnneks on vald olude sunnil 10 000 euro kanti ulatuvaid kommunaalkulusid siiani siiski ise maksnud.

Lõpptulemusena ei saavutatud rahalist kokkuhoidu ja koormati aktiivsed inimesed probleemidega. Taikse külaselts tegi sellel kevadel ära tubli töö: taotles ja sai Leaderi programmist toetust küttesüsteemi vahetamiseks.

Teise näitena vaatame Türi äärealale. Villevere koolimaja mõte, kogukondliku ettevõtlusmaja idee populaarseim näide on Tallinnas menukas Telliskivi Loomelinnak. Kontseptsioon, mida ka Pärnus suure rahaga luua üritatakse.

Selle asemel, et tühjalt seisev koolimaja kohalikele rentida või odavalt müüa ning leppida kokku, et ostjad paigutavad raha kas kogukonnakeskuse arendusse või küla infrastruktuuri, müüs Türi vald selle 10 000 euro eest maha. Tulemus oli, et investeeringut ei saanud ei hoone ega küla.

IRL nägi võimalust teenida tulu, sotsiaaldemokraadid aga võimalust hoogu ühe küla elule sisse puhuda. Väärtuste küsimus.

Väätsal ei räägita niisama lumememmede ehitamisest. Sellised rõõmsad õlg õla kõrval tegemised aitavad mõista, kui erilised inimesed su ümber elavad. Tekkiv sünergia paneb sellest edasi rääkima ja nii muutub positiivne tegu reklaammagnetiks nagu Türi lillelaatki.

Lumememmede eest saadud Eesti kõrgeim turundusauhind Kuldmuna tähendas, et tollel õhtul mõtlesid kõik saalis olnud tuhat turundus- ja kommunikatsiooniinimest Järvamaa peale väga positiivselt.

Kõik see on nüüd suhete kapital, mida maakonna hüvanguks kasutada saab. Oli valus lugeda IRLi esinumbrilt selle sündmuse alavääristamist, sest «lumepalli veeretamine» on üks neist põhjustest, miks Väätsa vallas on 2017. aastal kõige suurem elanike arvu kasv Järvamaal.

Me ei suuda kunagi võistelda uute teede ja hoonete ehitamises Tallinna ümbritsevate valdadega, küll aga võib elukeskkonna ligitõmbavaks muuta inimeste koostegemisega. Seega on igati loomulik, et vallavanem lööb alati sellistes tegevustes kaasa.

Kui me väidame, et sisulistele küsimustele pöörab Türi vallavalitsus liiga vähe tähelepanu, siis me ei ütle, et midagi ei ole tehtud. Meie kriitika põhineb teadmisel, et vallavalitsusel endal puudub visioon, kuhu näiteks haridusküsimustega välja jõuda. Eesti mõistes tüüpiline olukord, kus omavalitsus tegeleb koolide ülalpidamisega ning ministeeriumi teha on hariduse sisu. See on ohtlikult vale lähenemine.

Asjaolu kinnitab fakt, et koole juhitakse Exceli tabeli loogika järgi. Kui kõikidele koolidele antakse raha ainult niipalju, kui on tarvis õpetajate palkadeks, siis ei ole kooli arengukaval enam mõtet.

Näiteks kui Retla-Kabala kooli eesmärk on olla edukas kergejõustikuvõistlustel, kuid sportimist rahastatakse samas mahus kui teisi koole, siis liigitub positiivne tulemus vaid imede kategooriasse.

Mõistame, et valla finantsseis ei võimalda kõigi rahalisi soove ja unistusi täita. Seetõttu vajabki Türi julget unistamist ja suuremaid ideid, et inimeste, eriti tööealiste inimeste arv ei väheneks.

Sellepärast peabki omavalitsuse mure olema, millised töökohad siin on, siia tekivad ja kuidas aidata kaasa inimeste sissetulekute suurendamisele. Siin elavate inimeste maksudest koosneb valla eelarve.

Tähtsad on inimeste oskused

Kui soovime välisinvesteeringuid töökohtade loomiseks, soovime, et siin olevad ettevõtted suurendaksid oma tõhusust ja maksaksid rohkem palka, siis jõuame alati küsimuseni, millised oskused ja teadmised on Türil elavatel inimestel, kas jätkub vajalike oskustega inimesi.

Ainuke relv, mis siin aitab, on paindlik, kättesaadav ja tulevikutöö tegemiseks nõutav haridus. Panustada kõigisse Türi koolidesse ja Järvamaa kutsehariduskeskusse on sotsiaaldemokraatidele prioriteet.

Olen osalenud ülikooli, suurlinna, väikevalla ja paljude vabaühenduste juhtimises ning näinud nii mõndagi. Kuna kogemust tähtsustatakse mõnikord liigagi üle, siis lõpetaksin mõttega: meil võib olla ükskõik kui pikk ja tasakaalukas omavalitsuse juhtimise kogemus, aga kui see on ideevaene, siis ei ole sellest mingit kasu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles