Metskitsede suur suvine jooksuvõistlus

Ingmar Muusikus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ingmar Muusikus

Loodus on sedamoodi seadnud, et metskitsed peavad pulmapidu keset suve juulikuus. Pulmad on kitsele, aga eriti just sokule üks lõputu jooksmine. Jooks käib uue elu loomise nimel.

Sokk ehk isane metskits hakkab varakult pulmaajaks valmistuma. Pärast talvist karjalist eluviisi muutub isasloom kevadel territoriaalseks ja ajab teised isasloomad oma kodupiirkonnast välja. Siis pole pulmaajal tülikaid konkurente eluliselt oluliste tegevuste juures segamas. Sokud üritavad end maksma panna seal, kus elab võimalikult palju emasloomi.

Territooriumit tähistavad sokud kraapimise ja sarvede hõõrumisega. Aasta esimeste kuude jooksul kasvatatud sarvepartii nühitakse kevadel nahast puhtaks, hõõrudes samal ajal silmade juures ja otsmikul paiknevate näärmetega lõhnamärke noorte puude tüvedele, okstele ja põõsastele. Sageli kasutavad sokud aastast aastasse kindlaid puid, need on kohati koorest paljad ja märgatavad inimeselegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles