Pai niidukijuht, kas sa ikka oskad oma tööd?

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Pai niidukijuht, ma ei uskunud oma silmi, kui taaskord Kirna ja Reopalu vahelisel kergliiklusteel sinu kätetööd nägin. Ma saan aru, et kergliiklustee ääres rohu niitmine on palaval suvepäeval eriti nüri tegevus ning slaalomiharjutus suure traktori ja niidukiga valgustuspostide vahel ei muuda seda grammi võrragi lihtsamaks. Ma saan sellest kõigest aru...

Pai niidukijuht, kas seda niitmistööd saaks teha ka selliselt, et tee jääks puhtaks, et seda ei kataks iga kümmekonna meetri tagant killustiku- ja mullahunnikud? Kas sa koduaias niidad ka nii, et niiduki tera on rohkem maapinna kui rohulibledega kontaktis?

Pai niidukijuht, sa ju tead, et rulluisutamise seeriavõistlused ei toimu sinu niidetavatel teedel juba teist aastat. See tähendab, et puhuritega varustatud sõidu- ja võistlushuvilisi pole needsamad kergliiklusteed juba ammu näinud. See tähendab, et iga kord, kui sa ülejala tööd teed, jäävad need killustikuhunnikud kauaks teele ning meie – ratturid, jooksjad ja rulluisutajad – peame neist üle ukerdama.

Pai niidukijuht, oleks ju tore, kui sa oma tööga kellelegi teisele tööd ja vaeva juurde ei valmistaks. Jah, teeäär on ju niidetud, kuid millise hinnaga... Jooksja valib teeserva, tal pole suurt vahet. Maastikurattaga rattur ukerdab takistusest kuidagi üle, kuid maanteerattaga sõitja lõhub suure tõenäosusega oma sõiduvahendi rehvid. Rulluisutajatest ma parem ei räägigi. Nad ei taha takistusrada, nad tahavad sirget ja siledat teed, tahavad kiiresti ja sujuvalt kulgeda.

Pai niidukijuht, ma tegelikult austan sind ja sinu tööd. Mul on pisikene aimdus, et sina vurad kergliiklusteedel sahaga varustatud traktoriga ka talvel ja päästad meid kõiki lumevangist. Ma saan aru, miks kevaditi võivad teeääred sahaservadest veidi üles küntud olla. Meil on olnud ka suure lumega talvesid ja kes siis ikka läbi selle kihi maapinnale näeb. Mis aga takistab sul suvel korralikult tööd teha?

Pai niidukijuht, ma lugesin Märgatud Türil lehelt, et kõige ilusamad rulluisuneiud sõidavad Türi ja Türi-Alliku vahelisel lõigul. Esmaspäevaõhtuse vaatepildi põhjal võin sulle kinnitada, et nii see tõesti on. Oh need siredad sääred, päikesepruun nahk, nõtkus liigutustes, klapid kõrvades!

Pai niidukijuht, sa ei kujuta ette, kuivõrd väga ma tahaksin selliseid neide ka Paide pool näha. Selle asemel näen ma kurjust vastutulejate silmades, sest ühele killustikupuistele järgneb teine ja kolmas ja...

Pai niidukijuht, ma tunnen, et minussegi voolab kurjus. Rida realt, sõna sõnalt, kilomeeter kilomeetrilt.

Pai niidukijuht, miks ajad sa oma lohaka tööga rulluisuneiud ära? Kas sul on sportlikult kaunite kergliiklejate ilmudes raskem tööd teha? Kas sa tunned, et nad võiksid sind segada, et sa võiksid olla tähelepanu hajudes kuidagi hooletum?

Vaevalt!

Murelik rattur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles