Pogist saab Enefit Taastuvenergia

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide koostootmisjaam.
Paide koostootmisjaam. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Möödunud nädalal sõlmiti viimased olulised lepingud Paide energiatootja Pogi ja Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte Enefit Taastuvenergia ühendamiseks. Paide elanikele ettevõtete ühinemine muudatusi ei too.

Enefit Taastuvenergia juhi Aavo Kärmase selgitusel omandas ettevõte juulis OÜlt Tootus 16,75% osaluse osaühingus Pogi. Tehingu tulemusena sai Enefit Taastuvenergia Pogi osakute ainuomanikuks ja kadus vajadus säilitada osaühingut Pogi.

„Meie klientide ja partnerite jaoks Enefit Taastuvenergia ja Pogi ühendamine mingit muudatust ei too, jätkub kindel ja mõistliku hinnaga soojuse edastamine kodumajapidamistele ja ettevõttetele ning koostöö partneritega,“ kinnitas Kärmas. 
 
Enefit Taastuvenergia Paide koostootmisjaama tootmisjuhina jätkab tööd senine Pogi juhatuse liige Andres Alusalu.
 
Kõik senised Pogi kliendid ja partnerid saavad lähiajal muudatuse kohta  infokirja.
 
2011. aastal omandas Eesti Energia Paide soojaettevõttes Pogi enamusosaluse. 2016. aasta sügisel ja käesoleval suvel omandati Pogi väikeosalused vastavalt Impera OÜlt ja Tootus OÜlt. 
 
Päras enamusosaluse omandamist Pogis 2011. aastal alustati uue koostootmisjaama rajamist. 2012. aastal sai uus biokütust kasutav koostootmisjaam nurgakivi. Seadmete proovikäivitamised ning sooja tootmine algasid valmivas koostootmisjaamas 2013. aasta lõpus.

Elekter jõudis võrku esimest korda 2014. aasta juulis.
Paide koostootmisjaama elektriline võimsus on 2 megavatti ja soojuslik võimsus 8 megavatti. Elektrit suudab jaam aastas toota u 7,5 gigavatt-tundi ning sooja ligikaudu 42 gigavatt-tundi.

Koos tipuenergia katlamajadega, mis kasutavad kütusena vajadusel ka masuuti ja biomassi, oli kolmel viimasel aastal soojusenergia tootmisvõimekus keskmiselt 55 gigavatt-tundi aastas.

Paide energiaettevõtte aastane arvestuslik puiduhakke kasutus on ligikaudu 33 000 tonni, mille tarnivad peamiselt lähipiirkonna metsa ja puiduga tegelevad ettevõtted.
 
Enefit Taastuvenergia on Eesti Energiale kuuluv taastuvenergiat tootev ettevõtte, mis toodab elektrit ja soojust tuulest, veest, biomassist ja segaolmejäätmetest. Ettevõtte tootmisüksusteks on Iru elektrijaam, Aulepa, Narva, Paldiski ja Virtsu tuulepargid ning Paide ja Valka koostootmisjaamad. Lisaks haldab Enefit Taastuvenergia Keila-Joa ja Linnamäe hüdroelektrijaama.
 
Valitsus on teada andnud soovist Enefit Taastuvenergia vähemusosalus börsile viia. Eesti Energia tegeleb praegu Enefit Taastuvenergia börsile viimise eelanalüüsiga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles