Ameeriklastele eesti kultuuri viinud noored õpetavad täna rahvatantse

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide noored Ameerikas külas.
Paide noored Ameerikas külas. Foto: Tiina Kivimäe

Täna näeb arvamusfestivali noortealal tegutsemas sel suvel Ameerikas eesti rahvakultuuri tavasid tutvustamas käinud seltskonda. Nii nagu ameeriklastele, nii õpetavad nad ka festivalil osalejaile rahvatantse. Samuti esitavad nad kell 17 kava, millega Ammerikas inimesi võlusid.

Eelmisel suvel käisid Paide gümnaasiumi rahvatantsijad esinemas Ameerika Ühendriikides Marylandi osariigis. Sel suvel võtsid neli noort – Heidy Heleen Trug, Roberta-Grethel Agu, Samuel Ehman ja Paula Kivimäe – koos juhendaja Tiina Kivimäega taas rännutee ette.

Sihtkoht oli Paide sõpruslinn Westminster, kuhu nad olid kutsutud Common Groundi festivalile eesti folklooritöötuba juhendama. «Õpetasime Ameerika lastele eesti rahvatantse ja -mänge, meisterdasime koos Muhu pulmatutti,» ütles Paula Kivimäe.

Lisaks esinesid Paide noored festivali avamisel, Ameerika iseseisvuspäeva pidustustel farmimuuseumis ja hüvastijätuõhtusöögil. «Kõige meeldejäävam ja tähtsam esinemine oli Baltimores Marylandi rahvuskaardi peakorteris. Esinemine oli meile suur au, kuna kontserti kuulas teiste sõjaväelaste seas Marylandi rahvuskaardi ülem kindralmajor Linda Singh,» lausus Kivimäe.

Palju kiidusõnu jagas Paide delegatsioonile ka Eesti suursaatkonna asejuht proua Marki Tihhonova-Kreek, kes spetsiaalselt nendega kohtumiseks Washingtonist kohale sõitis. 

Kahe nädala jooksul jõudsid tantsunoored külastada paljusid tuttavaid, keda juba eelmisel aastal kohtasid. «Eranditult kõikidel vastuvõtjatel olid kodus vahvad koerad ja toiduks Ameerika traditsioonide kohane hamburger. Tänutäheks toredate vastuvõttude eest tantsisime kõigile võõrustajatele kaerajaani,» ütles Paula Kivimäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles