Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Kui eelmistel aastatel on arvamusfestival koondunud rohkem Paide Vallimäele, siis seekord kihas tõeline melu juba enne festivali algust hoopis keskväljakul.
Arvamusfestivali üks korraldajaid, Maiko Keskküla, tunnistas, et korraldusmeeskonnale on aastaid muret teinud, kuidas panna keskväljak elama. «Nüüd viimaks on see õnnestunud,» lausus ta. «See on hämmastav, kui palju inimesi kogunes keskväljakule. Tundub, et see on sobiv koht tuttavatega kokku saada, puhata, natuke juttu ajada, head toitu nautida, jahutavat jooki maitsta või jäätist limpsida.»
 
* Paides Pärnu jõe äärde veetud sajad koormad Pärnu tänava remondist üle jäänud täitematerjali tuleb sealt keskkonnainspektsiooni nõudmisel minema vedada. Lisatöö võib linnavalitsusele maksma minna 25 000 eurot. Keskkonnainspektsiooni Järvamaa büroo juhataja Krista Rüüt ütles, et alustatud on haldusmenetlust, eesmärgiga likvideerida Pärnu jõe äärde rajatud ebaseaduslik teetamm, mis tähendab, et sinna veetud täitele peab linnavalitsus uue koha leidma. 
 
* Juuli viimasest päevast alates on Paides Posti tänavas tulevase riigigümnaasiumi asupaigas käinud arheoloogilised uuringud ja kaevetööd. Nüüdseks on maapõuest leitud nii mõndagi põnevat.
Nädala keskpaigas oli mäenõlva seest välja tulnud telliste põletamise ahi, kaks müüri ja luid. «Kaks sääreluud, kodarluud ja üks ribikont,» täpsustas kaevetöödel abiks käiv Kalle Grünthal. 
Praegu ei tea keegi öelda, kas tegemist on mehe või naise luudega, kui vanad need on või kas need on üldse ühe ja sama inimese luud. Selle väljaselgitamiseks saadetakse luud Tartusse uurimisele.
 
* Türi vallas Paala külas elav Andres Talts rakendab oma kahe ja poole aastase täkupoisi kaariku ette ja asutab end Türi poole teele, et minna poodi. Niisama, lõbu pärast, sest hobune tahab ju ka näha, mis mujal ilmas sünnib.
 
* Järvamaa rahvaarv on vähenenud juba aastakümneid. Ometi leidub peresid ja noori, kes kiireneva linnastumise kiuste kodukanti Järvamaale naasevad ja oma kodu siia rajavad. 
Roosna-Allikult pärit Andres Alev (32) on kodukandis tagasi mõni kuu. Ta lahkus siit, nagu noored ikka, et koolitee lõpuni käia, ja jäi siis aastateks eemale. Elas nii Tartus kui ka Harjumaal Kiilis, kuid nüüd on Alev perega Järvamaal tagasi. «Mõte siia kolida oli juba mõnda aega, aga me ei leidnud sobivat kinnisvara,» ütleb ta.
 
* Liiga paljude Eesti laste lapsepõlve tumestavad soovimatud seksuaalsed kogemused. Tihti aastate vältel. Laps ei tohi sellest rääkida, sest ema ei luba. Või lihtsalt ei usu. Ja väärkohtlemine kestab. 
Osa seksuaalselt väärkoheldud lastest on nii väiksed, et nad isegi ei mõista, mida nendega tehakse. On valu, häbi ja süütunne. Hirm kurvastada ema, kes nagunii ei usu. Sest isa või onu või vend ütles nii. Enamasti on tal õigus: ema ei usugi. 
Paide politseijaoskonna vanemuurija Ade Russak on väärkoheldud lastega kokku puutunud 19 aastat, aastakümnetesse ulatub ka prokurör Tiina Viru kogemus. Sel aastal on Järvamaal politseile teada antud juba üheksast seksuaalse väärkohtlemise juhtumist. Neist kolmandik on saanud kohtus süüdimõistva otsuse. Kõrvutades arve aastas olevate kuude hulgaga, tundub seda olevat Järvamaa kohta väga palju, nõustub Russak. 
 
* «Muusika ongi minu elu,» ütleb paidelane Kaur Pennert (16), kes vaatamata noorele eale on jõudnud palju saavutada ning kelle eesmärgid on julged ja lennukad. «Tahaksin juhatada ooperit La Scalas!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles