Lõhutud ristid osutusid arvatust haruldasemaks

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Eelmisel sügisel Järva-Madise kalmistul vandaalidele ette jäänud mõisnike hauaplats on uuesti korda tehtud, ent lõhutud ristid osutusid arvatust haruldasemaks.

Eelmise aasta septembri teises pooles märkasid Järva-Madise koguduse liikmed, et Vietinghoff Scheelide hauaplatsil on käinud vandaalid ja ristid on purunenud lausa mitmest kohast. Eelmisel nädalal taastaski kogudus suuresti muinsuskaitseameti toel mõisnike hauaplatsi.

Järva-Madise koguduse juhatuse esimees Hirvo Rannu täpsustas, et kui varem arvati ristide materjaliks olevat graniit, siis ennistustööd tõid asjasse selgust. «Ristid pärinevad 19. sajandist ja on marmorist, mitte graniidist, nagu varem arvatud,» sõnas ta.

Rannu lisas, et ristid on tõelised haruldused, sest enamik selle meistri töödest hävitas nõukogude võim Kopli kalmistu likvideerimisega. «Üle Eesti on vaid üksikud tööd säilinud ja seda, et ka Järva-Madise nende õnnelike hulka kuulub, me veel ei teadnudki,» ütles ta.

Ristide taastus läks Rannu andmetel maksma 800 eurot, millest koguduse tasuda on kümme eurot. Peale selle raske füüsiline tõstmine: algul ristid autosse ja pärast autost oma kohale postamendil, ning töö käigus tekkinud prahi koristus.

Rannu teada on neid riste juba korra parandatud. «Lõhutuna leiti need ka umbes 25 aastat tagasi. Siis parandati ristid ära ja asetati oma senisele kohale tagasi,» sõnas ta.

See selgitas Rannu meelest ka asjaolu, miks ristid olid nii õrnad ja purunesid nüüd suisa mitmest kohast.

Kuigi kalmistul on neli valvekaamerat, siis politseil lõhkujaid tabada ei õnnestunud, sest tegu kaamera pildile ei jäänud. (JT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles