Lasteaiad saavad küsida tasuta leivaküpsetussegusid

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Sel sügisel kingib Veski Mati Eesti lasteaedadele täistera rukkileivajahu köömnetega 10 000 leiva küpsetamiseks. Kõigil lasteaedadel, kes soovivad projektis osaleda, palutakse oma sooviavaldus saata enne 15. septembrit e-kirjana aadressile lemme@magnalabor.ee.

Kõik projektis osalejad saavad kingitusele lisaks küpsiste ja kookide valmistamiseks erinevaid Veski Mati küpsetussegusid.

Leiva küpsetamine jahusegust on lihtsamast lihtsam ja seda saavad lasteaia õpetajad teha koos lastega või usaldada ülesande lasteaia kokkadele.

Leiva valmistamiseks on vaja jahusegule lisada pärmi, toasooja vett, soovi korral mett, pähkleid või seemneid. Tainas tuleb sõtkuda korralikult läbi ja jätta kerkima. Leib küpseb ahjus 200 kraadi juures 40 - 45 minutit. Peale valmimist on hea lasta leival puhata niiske rätiku all.

Rukis on Eesti rahvusvili ning tähendab meie rahvale ennekõike igapäevast leiba. Eestis tunti rukist juba 4000 aastat tagasi, kuid omaette kultuurina hakati seda kasvatama 11. sajandil. Leivategemisel tõrjus rukis kõrvale kõik teised teraviljad, kuna suure loodusliku suhkrusisalduse tõttu hapnes rukkitaigen hästi ja leib säilis kaua. Taluperedes küpsetati leiba tavaliselt kord nädalas laupäeviti, olenevalt pere suurusest korraga kuus kuni kümme pätsi, millest igaüks kaalus kaks kuni viis kilogrammi.

Oktoober on rahvusvaheline pudrukuu ja selle raames toetab Veski Mati lisaks leiva tarbimisele ka kõigi teiste teraviljatoodete, eriti tervisliku pudru, söömist. Pudrukuul toimub kõikjal Eesti koolides pudruprogramm, millele on ka Veski Mati õla alla pannud. Täpsemat teavet leiab selle kohta www.pudruprogramm.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles