Hiinlased uudistasid Järvamaa piimafarmi

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Olev Kenk/ERR

Eestit külastav Hiina põllumajandusministeeriumi 20-liikmeline delegatsioon otsib kontakte Eesti põllumajandusettevõtetega, et elavdada kahe riigi vahelist kaubanduskoostööd.

Hiina on Eesti kaubanduspartnerite hulgas praegu 11. kohal ning viimastel aastatel on märgata kaubavahetuse hoogustumist, vahendas "Aktuaalne kaamera".
Täna käis Hiina delegatsioon Kadarbiku talus, toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuses, Eesti tõuloomakasvatajate ühistus ja OÜ-s Estonia.


Järvamaal OÜ Estonia Kõrtsi piimafarmis said külalised ülevaate ettevõtte tekkeloost ja majandusnäitajatest. Nad vaatasid ringi vabapidamisega laudas, karussell-lüpsiplatsil, pildistasid kõike ning pärisid isegi sööda koostise järele.
"Nende jaoks oli kindlasti huvitav näha, kuidas üks suur farm toimib, vastates siis ka veterinaaria- ja keskkonnareeglitele. Nendes küsimustes oli neil kindlasti siiras huvi," rääkis OÜ Estonia nõukogu liige Jaanus Marrandi.


Hiinlased otsivad üle maailma ja sealhulgas ka Eestis maad ja tootmisettevõtteid, et Hiina jaoks toitu toota, sest arvestades oma suurt elanikkonda pole neil piisavalt põllumaad. Hiina on saatnud viimase viie aasta jooksul Eestisse kolm kõrgetasemelist riiklikku delegatsiooni, kuhu on alati kuulunud ka ettevõtjad.


"Nad tunnevad huvi tehnoloogiliste teadmiste vastu - millist tehnikat me kasutame, kuidas on organiseeritud meie põllumajandus, kuidas on organiseeritud kontroll- ja järelvalveorganite töö. Ja samuti uuritakse meie lähiajaloo kohta, kuidas me läksime riiklikult omandilt, riiklikult põllumajanduse korralduselt üle eraomandil baseeruvale põllumajanduslikule tootmisele," rääkis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.


Minister ütles, et Eesti oleks rahul, kui me suudaks mõne nišitootega Hiinas ilma teha.
Eile Tallinnas peetud Hiina-Eesti ärifoorumil jõudis nii mõnigi meie ettevõte sammukese Hiina turule lähemale. Selles vallas on teistest edukamad Salvest ja Liviko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles