Politsei: metsast väljatulek plaani päevavalgele ajale

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti. Keila Joa mets
Eesti. Keila Joa mets Foto: AFP / Scanpix

Ainuüksi kolmapäeval, 13. septembril käivitas politsei kuus otsingut, et  leida metsas sihi kaotanud inimesi. Valdavalt sõltus kiire abi tulek asjaolust, et mobiiltelefonil jätkus akuvaru.

 

Seene- ja marjahooaeg toob igal aastal politseinikele kaasa kümneid kuni sadu teateid metsas sihi kaotanud inimestest. Kolmapäeval sai häirekeskus teateid metsas tee kaotanud inimestest valdavalt pimedal ajal, abivajajate seas oli nii mehi kui ka naisi vanuses 36–82 eluaastat. Politseinike abil leiti abivajajad üles.

„Õnneks on enamikul ka metsas kaasas mobiiltelefon, mille abil kiiresti abi kutsuda,“ ütles Jõhvi politseijaoskonna vaneminspektor Alvar Paal. „Päevavalgel ajal saavad otsingud enamasti kiirelt positiivse lõpu. Eilsetest juhtumitest oli aga kõige ajakriitilisem 82aastase mehe kadumine, sest tema läks metsa üksi ja tal polnud kaasas mobiiltelefoni.“

Eile kella 21 paiku andsid murelikud lähedased politseile teada, et umbes kell 15 metsa läinud eakas mees, kel on probleeme tervisega, pole veel koju naasnud. Politseinikud alustasid kohe otsinguid, kaasates Narva kordoni teenistuskoera. Nad leidsi 82aastase mehe üles veidi enne südaööd.

„Teenistuskoer Rommel tegi väga head tööd,“ kiitis neljajalgset kolleegi Alvar Paal. „Leitud mees oli alajahtunud. Meedikud vaatasid seenelise üle, kuid haiglaravi ta ei vajanud ja ta toimetati koju.“

Paal paneb marjulistele ja seenelistele südamele arvestada sellega, et õhtu pole enam pikalt valge. „Üsna varastel õhtutundidel hakkab hämaramaks minema, seda eriti metsas kõrgete puude vahel. Seega tuleks metsast väljatulek plaanida suurema ohu vältimiseks ajavaruga,“ soovitas ta.

Paal lisas, et metsa minnes tuleb kindlasti kaasa võtta täislaetud akuga mobiiltelefon. „Eakamale inimesele võiks soetada nuppudega mobiiltelefoni, mida on lihtne kasutada. Hätta sattunu saab ise kiirelt abi kutsuda, telefonivestlusest saame lisainfot tema seisundist ja asukohast, samuti vajadusel võime tema asukohta kiirelt positsioneerida,“ selgitas Paal.

Metsa minnes tuleks selga panna ilmaoludele vastavad erksavärvilised riided ja kaasa võtta vett, ravimid ja kerge eine.

Kui olete metsa eksinud või abi vajab teie lähedane, helistage hädaabinumbrile 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles