„Kuhu kõik mehed jäid“ ehk kuidas kuubalanna pani Paides eestlannade puusad salsarütmide saatel nõksuma

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

„1, 2, 3 ja 1, 2, 3,“ loeb Kuubalt pärit muusika ja salsaõpetaja Rosa Cruz kolmapäeva õhtul Paide kultuurikeskuse väikeses saalis tantsu põhisamme ette. Ettenäitamine on tehtud, nüüd on saalitäie huviliste kord nähtut järele teha.

Oleks vale öelda, et kõik kohaletulnud, neid oli julgelt üle veerandsaja, oleksid olnud õrnemast soost. Ei, nii tõesti ei olnud. Paaril tantsuhuvilised naised olid kaasas ka mehed, kuid valdavalt kõpsutasid kontskingades jalad salsarütmide saatel tantsida ilma paariliseta. Paaristantsuosas moodustati naispaare.

„1“

Ja jalg käib ühele poole keha.

„2“

Sama jalg on juba teisel pool.

„3“

Puusad liiguvad, keha liigub, kõigul kohaletulnutel on silmnähtavalt hea ja lõbus olla. Tuju pareneb veelgi kui sammuõppimisele lisandub muusika, kirge ja kiirust täis päikselised rütmid.

„Mina olen Rosa, pärit Kuubalt, aga elanud juba aastaid Hispaanias,“ teeb treeningu lõpus enesetutvustusvooruga algus ka tantsuõpetaja ise.

Rosa inglise keel on veidi puine. Arusaamine võiks olla keeruline, kuid Rosa õnneks on tal abiks eestlannast sõbranna, Paidest pärit Helme Anton. Tema tõigi kuubalanna oma kunagisse kodulinna salsat õpetama. „Sellist trenni pole minu teada Paides varem olnud,“ sõnas ta. „Huvilisi aga on, ka minu enda sõprade seas. Palusin Rosat tulla siia trenne läbi viima ja ta oli nõus.“

Salsa tantsukursus Paide kultuurikeskuses. / Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja/ Scanpix
Salsa tantsukursus Paide kultuurikeskuses. / Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja/ Scanpix Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Salsa proovitreening saab ootamatult kiiresti läbi, aga sama „1, 2, 3“ näib jätkuvat ka Paide kultuurikeskusest väljaspool.

„1“

Ja vihma sajab.

„2“

Lisaks vihmale on külm, hall ja pime.

„3“

Kultuurikeskuse ees loovutavad tuules vinnatõmbunud puud viimasedki lehed.

Tundub kuidagi täiesti uskumatu, et äsja oli siinsamas särtsakalt elurõõmus kuubalanna, et klõpsusid tantsukingad, liikusid puusad ja mürtsus muusika.

„Need pole tantsimise olümpiamängud. Tähtis on olla rõõmus, anda positiivset energiat edasi,“ rõhutas Rosa Cruz.

Kesksügiseses halluses pole midagi rõõmustavat, aga vaevalt kuumast salsatrennist tulnud seda tol õhtul märkasid. Ja kui märkasidki, siis Rosat näeksid ja tema energiast saaksid nad osa ka varem kui järgmisel kolmapäeval. Esineb ju kuubalanna pea igal nädalavahetusel mõnes pealinna meelelahutuskohas ning kutse said kõik tantsutrenni kogunenud inimesed.

Salsa proovtreening on tehtud. Edasi ootab ees vähemalt jõuludeni kestev paariteisttunnine salsatantsu algkursus, mille jooksul saadakse selgeks põhisammud, juhtimis- ja järgimistehnika alused, tähtsamad põhielemendid, õpitakse ehitama kombinatsioone ning tantsupõrandal vabalt improviseerima. Kokku saadakse kolmapäeviti kl 18 kultuurikeskuse väikeses saalis.

KOMMENTAAR

Rosa Cruz

Minu eesmärgiks on õpetada inimestele selgeks salsa põhisammud, et nad oskaksid tantsida tantsu, mida meil Kuubas tantsivad inimesed tänavatel. Eesmärgiks ei ole õpetada tantsusaalide salsat.

Kui inimestel on huvi ja soovi õppida, võin Paides õpetada ka teisi Ladina-Ameerika tantse, nagu nagu Bachata, Merenge, Cha-Cha-Cha.

Mõnikord õpetan salsa tantsimist ka Tallinnas. Tegutsen seal muusikuna.

Helme Anton

Salsa proovitreening läks väga hästi.

Inimesed olid väga rõõmsad ja meid oli väga palju. Ma loodan, et huvilised tulevad tagasi ka järgmisel kolmapäeval. Algkursus peaks kestma meil 16 tundi. Kui huvilisi on, siis algkursuse lõppedes liiguksime edasi juba keskkursusele.

Salsa on üks positiivne tants. Tantsijatel on naeratus näol ja kogu nende keha on liikumises. Me ei tee nendes tunnides ainult trenni, vaid veedame kuumade salsarütmide saatel lõbusasti aega. Need on kuumad rütmid, mis sobivad siia pimedasse ja vihmasesse sügisess ideaalselt.

Kristiina Vaks

Ausalt öeldes olen isegi veidi üllatunud, et salsatrenniga kokku puutusin. Tänan Facebooki, mis juhatas mind Paidesse.

Päris tõsiselt, ma hakkasin tantsimist veelgi rohkem nautima. Salsa on parajalt tempokas tants.

Olen tantsinud kõhutantsu, Türi tantsustuudios showtantsu ja tantsin nüüd rahvatantsu. Kõik need eelnevad kogemused tulevad nüüd ka salsas kindlasti kasuks.

Kuidas, salsatreeningutesse mehi meelitada, ma ei tea. Võibolla tuleks rohkem oma positiivseid emotsioone sõpradega jagada ja neid trenni kutsuda. Minu abikaasa vast sellise julgustükiga nõus ei oleks.

Diana Atraškevitš

Salsaga ma varem kokku puutunud ei ole olnud. Kui olin väiksem, tegelesin peotantsuga, hiljem tantsisin Femmes.

Salsarütmid sobisid mulle päris hästi, kuid see tants võttis ikka päris võhmale. Ja need rütmid...need rütmid kütsid olustiku ikka päris kuumaks.

Ma ei usu, et proovitrenniga see asi minu puhul läbi saab. Kindlasti tulen veel salsat tantsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles