Türil astub hõimupäevade kontserdil lavale ligi 200 esinejat

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-Ugri hõimupäevad aastal 2006.
Soome-Ugri hõimupäevad aastal 2006. Foto: Virumaa Teataja

22. oktoobril Türi kultuurikeskuses toimuval kontserdil esinevad tšuvašid, liivlased, setud, marid ja ersad. 

Järvamaa ingerisoomlaste kultuuriseltsi juhatuse liige Herta Preema andis teada, et sel pühapäeval tulevad Türile esinema vähemusrahvuste kollektiivid, kes tegutsevad üle Eesti. „Oma kultuuripärandit näitavad tšuvašid, liivlased, setud, marid, ersad. Näha saab tantsurühmi, laulukollektiive ja pillimehi, kes tulevad Narvast, Rakverest, Tallinnast, Pärnust, Viljandist, Tartust. Üheks esinejaks on näiteks meesansambel Pankaa Pojat (Pange Poisid) Viljandimaalt ja ka meie seltsi tantsurühm esineb. Eeskava, mida juhib Elviira Grosberg, kestab ligi poolteist tundi,“ tutvustas Preema.

Herta Preema kutsub huvilisi sel pühapäeval, 22. oktoobril kell 12 Türi kultuurikeskusse hõimupäevade pidulikule kontserdile, mis on tasuta.

Eestis tegutseb kümme ingerisoomlaste kultuuriseltsi, kelle peamine eesmärk on hoida elus emakeelt ja kultuuripärandit. On oma traditsioonid, igal suvel saadakse kokku ühisel ingerisoomlaste laulupeol. Järvamaa ingerisoomlaste kultuuriseltsis on ligi 60 liiget.

Kaunis tava tutvustada oktoobri kolmandal nädalal hõimurahvaid ja nende kultuure sai alguse juba 1931. aastal, kuid katkes nõukogude ajal. 1988. aastal traditsioon taaselustati ning 2011. aasta märtsis võttis riigikogus vastu otsusw tähistada hõimupäeva oktoobri kolmandal laupäeval riikliku tähtpäevana, mil heisatakse riigilipud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles