Kooliõpilased juhivad tähelepanu sõidutee ületamise ohutusele

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekäigurada.
Ülekäigurada. Foto: Eero Vabamägi

Septembris ja oktoobris markeerisid 5.–6. klasside õpilased üle Eesti reguleerimata ülekäiguradade juurde kõnniteedele sõnumi PEATU, VAATA, VEENDU!

Maanteeameti, koolide ning kohalike omavalitsuste koostöös läbiviidava projekti eesmärk on juhtida liiklejate tähelepanu sõidutee ületamise ohutusele reguleerimata ülekäiguradadel. Liiklusõnnetuste statistika järgi on suurlinnades (Tallinn, Tartu, Pärnu, Narva) üks riskigrupp 8–14-aastased jalakäijad.

Jalakäija on vähekaitstud liikleja ning liiklusõnnetuse korral jääb ta alati kannatavaks pooleks. Oluline on mõista, et sõidukijuht ei saa sõidukit hetkega pidama ning jalakäijal tuleb enne sõidutee ületamist hetkeks peatuda, vaadata ja veenduda teeületuse ohutuses. See tähendab, et enne reguleerimata ülekäigurajal ehk sebral sõidutee ületamist on vaja kõigepealt hinnata läheneva sõiduki kaugust ja kiirust, veenduda, et juht on jalakäijat märganud ning anda juhile võimalus kiirust sujuvalt vähendada ja seisma jääda, ka siis kui on kiire.

Kõnniteede markeerimisele eelnes liiklusalane vestlus klassis ning õpilased kaardistasid koos õpetaja ning võimalusel piirkonna politseinikuga ohtlikud kohad. Kokku osales 85 kooli ning 175 klassikomplekti, kõige rohkem osalejaid oli Harju maakonnas ning Ida- ja Lääne-Virumaal. Projektis osales ligi 4400 õpilast ning sõnumeid markeeriti ligi 185-le reguleerimata ülekäiguraja juurde viivale kõnniteele. Täname kõiki projektis osalenud õpetajaid ja õpilasi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles