Kas uuel volikogul on julgust?

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Grünthal
Kalle Grünthal Foto: Internet

Käesoleva aasta 18. septembril pöördusid Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liikmed Tarmo Hints ja artikli autor märgukirjadega Paide linnavalitsuse ning haridus- ja teadusminister Mailis Repsi poole seoses asjaoluga, et Posti tänavale plaanitav riigigümnaasium on vastuolus valitsuse määrusega «Tervisekaitsenõuded koolidele» ja seetõttu mitte täide viidav.

Kalle Grünthal

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna Järva- ja Viljandimaa ringkonna juhatuse liige

Samas märgukirjas palusime kaaluda võimalust rajada riigigümnaasium Järvamaa kutsehariduskeskuse juurde, kus on olemas nii võimla kui ka uuendust vajav staadion.

Märgukirjadele vastas Paide linnapea küll seaduses ette nähtud tähtaja jooksul, kuid kahjuks siiski alles viimasel päeval. Põhjus oli arusaadav, sest vastus oleks võinud mõjutada otseselt kohalike omavalitsuste volikogude valimiste tulemusi.

Toonase Paide linnapea vastusest tulenes, et riigigümnaasiumi rajamiseks on sõlmitud kokkulepe ning tahe säilitada ja renoveerida ajalooline koolihoone.

Kui esineb kahtlusi koolihoone projekteerimise suhtes, kästi pöörduda haridus- ja teadusministeeriumi juristide poole. Vastusest tulenes vaid üks mõte: prioriteet on hoone korda teha, õpilaste heaolu tagamine on teisejärguline.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps, kelle vastus ei laekunud küll tähtajal, oli arvamusel, et õiguslikus mõttes on kõik korras, kuid tänase päeva seisuga ei saa siiski veel midagi kindlalt väita.

Mailis Reps: «Me analüüsime iga võimalikku stsenaariumi ressursside parima kasutamise eesmärgil. Kutseõppekeskusel on sisustatud laborid, kogenud õpetajad ning neid ruume ja tegevusi ei ole mõistlik dubleerida.»

Tegemist on uinutava vastusega, milles loodetakse, et teema käsitlemine unustatakse.

Õnneks seda ei juhtunud. Minister Reps oli sügisesel arupärimisel suurtes raskustes, et vastata Jürgen Ligi küsimustele, mis puudutasid Paidesse rajatavat riigigümnaasiumi.

Järva Teataja artiklis «Kaunis fassaad ja inetu sisu» toob Ligi esile põhjused, miks riigigümnaasiumi rajamine Posti tänavale on vale. Muuhulgas ka kahe maja ülalpidamise ligi kolmekordse hinnaerinevuse, millega minister ja Paide linnavolikogu võtavad aastas ära sadu tuhandeid õpetajate palkadelt.

Lugupeetud volinikud, kas Paide tahaks endale sellist kuulsust?

Loodan, et teil jätkub siiski sirgeselgsust, moraalitunnet ja majanduslikku mõtlemist, et lõpetada poliitiliste mängudega tehtud otsus rajada riigigümnaasium Posti tänavale.

Lisaks sellele, et kooli asukoht ei vasta tehnilistele ja tervisekaitse nõuetele ning on majanduslikult kahjulik, peaks Paide suutma säilitada maine, kus poliitilised mängud pole otsuste vastuvõtul määravad.

Käesolevaga teengi Paide linnavolikogule ettepaneku võtta vastu julge otsus, mis määrab riigigümnaasiumi asukohaks kutsehariduskeskuse naabruse, sest teatavasti selline kokkulepe ju algselt sõlmiti.

Pacta sunt servanda ehk lepingut tuleb austada – on õiguse üldpõhimõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles