Lõplik otsus: Piimatööstus tuleb Paidesse

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Murakas
Jaanus Murakas Foto: Andres Haabu / Postimees

 

E-Piimal õnnestus lahendada kitsaskohad maaküsimustega Paides, mistõttu võis ettevõtte juhatuse liige Jaanus Murakas eile kinnitada, et ühistuline piimatööstus tuleb tõesti Paidesse.

 

Murakas ütles, et kuigi läbirääkimiste käigus kaotati kalleid nädalaid, lahenesid kõik Paidega seotud kitsaskohad ühel või teisel viisil. „Lõpuks tuli teha valik ning me otsustasime minna edasi ainult Paidega, Sõmerus on detailplaneeringu protsess lõpetatud, kuid oleme neile tänulikud kiire ja äärmiselt professionaalse tegutsemis eest“ sõnas Murakas.

Ta selgitas, et Paide suurimad kitsaskohad olid seotud maaküsimustega. „Meil on vaja üle 10 hektari suurust maamassiivi. Pidasime läbirääkimisi maaomanike ja garaažikooperatiividega.“

Praeguseks, kui tulevase piimatööstuse detailplaneering on avalikul väljapanekul, on selgunud, et piimatööstuse rajamise projekti saab ettevõte jätkata ka garaažikooperatiivi maadeta, kuid Murakas kinnitas, et nad on jätkuvalt avatud läbirääkimistele.

Murakas rõhutas, et tegemist on äärmiselt ambitsioonika ettevõtmisega, sest nii suuri tööstusi rajatakse Eestis ehk kord kaks sajandi jooksul. „Vaheetappe ja -finišeid on meie jaoks palju. Oleme jaganud projekti 30 etapiks. Vaja on teha üle 20 erineva hanke, osa neist juba käivad,“ kirjeldas ta.

Üks neist vaheetappidest on 14. novembril ehk järgmisel nädalal, mil toimub detailplaneeringu avalik arutelu. Ettevõtte esindaja on seal kindlasti kohal, kuid kas ta just ise tulla saab, on esialgu lahtine, sest samal ajal väisab Põltsamaa tööstust kõrgetasemeline Hiina delegatsioon.

Tööstuse ehitusse investeerib riik PRIA kaudu 15 miljonit eurot, 2018. aasta märtsi lõpuks peab olema detailplaneering omavalitsuses kinnitatud ning aasta lõpuks on E-Piimal valmis tööprojektid ja korraldatud ehitushanked.

Praegu on E-Piimal kaks tööstusettevõtet: Põltsamaal toodetakse juustu ja Järva-Jaanis vadakupõhiseid pulbreid. 2020. aastaks loodavasse tehasesse on kavandatud 150 töökohta ja see töötab seitse päeva nädalas ööpäev läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles