Rimi korjas müügilt võimaliku salmonelloosinakkusega pelmeenid

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi sea-veiseliha pelmeenid.
Rimi sea-veiseliha pelmeenid. Foto: Rimi

Eesti Veterinaar- ja toiduamet tuvastas Rimis pistelise kontrolli käigus pelmeenipakist „Pelmeenid sea-veiselihaga Rimi“ (parim enne kuupäev 09.05.2018) salmonelloosinakkuse. Toodet tarnis Rimidesse Dabas Produkti SIA.

Rimi avalike suhete juht Katrin Bats ütles, et on väga kahetsusväärne, et salmonelloosinakkusega pelmeenid Rimi lettidele jõudsid. „Hetkel oleme Dabas Produkti SIA 400grammise pelmeenide müügi Rimides peatanud. Kõik, kes on ostnud Rimi pelmeenid sea-veiselihaga, palume need lähimasse kauplusesse tuua ning toote eest makstakse raha tagasi. Dabas Produkti lasi Lätis nimetatud partii pelmeene analüüsida ja tänaseks on tulnud vastus, et salmonellat neis ei leitud. Jätkame uurimist, et teha kindlaks, kuidas bakter Eestis müüdud pelmeenidesse sattus,“ selgitas ta.

Katrin Bats märkis, et tegemist ei ole väga populaarse tootega – pelmeenide sortimendis olid Rimi Pelmeenid sea-veiselihaga 18. kohal, moodustades eelmisel kuul 1,56 protsenti kogu pelmeenigrupi sortimendist.

„Salmonellabakterid on väga vastupidavad, mis ei hävi kuivatatud ega külmutatud toiduainetes mitu kuud. Neid võib leiduda munatoodetes, lihas, piimas ning toidule võib salmonella edasi kanduda ka nakatunud inimeselt,“ sõnas perearst Eero Merilind. „Õigel temperatuuril kuumutatud pelmeenides salmonella hävib ning inimesele mingit ohtu ei kujuta. Oluline on aga see, et pärast toidutöötlemist pestaks käsi – kui käsi ei pesta, on nakatumine tõenäoline. Samuti tuleks korralikult pesta toidutegemisel vajaläinud nõusid, nuge-kahvleid.“

Eero Merilind lisas, et salmonelloosipuhanguid aeg-ajalt esineb, nagu ka Norwalki viirust. „Mõlemal juhul on oluline, et inimesed peseks korralikult käsi, nii on nakatumise oht palju väiksem või puudub üldse,“ rõhutas Merilind.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles