Lugeja küsib: Millal on õige aeg pöörduda lapsega logopeedi poole

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väätsa lasteaed. Foto on illustratiivne.
Väätsa lasteaed. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Järva Teataja poole pöördus murega üks lapsevanem: Laps sai just nelja-aastaseks, aga ta ei räägi veel hästi. Osad tähed on puudu ja ta ütleb sõnu valesti. Mina olen tema kõnega harjunud ja saan tast aru, aga võõrad küsivad minult üle, mis ta ütles. Lasteaiast on soovitatud logopeedi poole pöörduda, aga lasteaias meil logopeedi pole. Kas ma peaksin logopeedi poole pöörduma ja kust logopeedi leida?

Vastab Järvamaa Rajaleidja Keskuse logopeed Külly Kaarjas: Tõepoolest, nelja-aastase lapse eakohasele kõnele ja suhtlemiseoskusele on juba küllalt suured nõudmised.  Selles vanuses laps ei pea oskama hääldada õigesti veel keerulisemaid häälikuid (r,õ), kuid muud häälikud peaksid olema normile vastavalt hääldatud nii üksikult (v, l, s) kui lihtsamates häälikuühendites (lamp, vest). Üldplaanis peaks tema kõne olema võõrale mõistetav. 

Nelja-aastane laps peaks olema aktiivne suhtluse algataja, küsima palju küsimusi oma ümbritseva elu-olu kohta ning jutustama lühidalt oma igapäevasest tegevusest nii tänase kui eilse/lähimineviku kohta (teen, tegin).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles