Paavst andis Paidest pärit heliloojale preemia

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helilooja Arvo Pärt külastamas Wabalinna maja Paides.
Helilooja Arvo Pärt külastamas Wabalinna maja Paides. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna, 18. novembril Vatikani apostlikus palees toimunud tseremoonial andis paavst Franciscus üle Ratzingeri preemiad. Sel aastal pälvis kahe nimeka teoloogi kõrval autasu ka helilooja Arvo Pärt.

Ratzingeri preemiat on nimetatud ka Nobeli preemiaks teoloogia valdkonnas. Sellega tunnustatakse väljapaistvaid isikuid teadustöö eest teoloogias või sellega seotud teadustes, preemia võib pälvida ka vaimuliku sisuga kunstiloomingu eest.

Vatikani paavstipalee Clemensi saalis (Sala Clementinas) toimunud pidulikul sündmusel võtsid koos Arvo Pärdiga autasu vastu luteri teoloog, Strasbourgi oikumeeniliste uuringute instituudi direktor, professor Theodor Dieter ning katoliku teoloog, Bonni ülikooli emeriitprofessor Karl-Heinz Menke. Piduliku tervituskõne pidas Joseph Ratzingeri fondi president Federico Lombardi ning tseremoonial viibis palju kõrgeid kirikutegelasi.

Püha Cecilia Rahvusliku Akadeemia koori (Coro dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia) solisti, poiss-sopran Matteo Ruggeri esitusel kõlas ka Arvo Pärdi „Vater unser“, klaveril saatis teda helilooja ise. Teos on pühendatud paavst Benedictus XVI-le.

17. novembril kohtusid preemia laureaadid lühikese visiidi käigus ka emeriitpaavsti Benedictus XVI-ga.

Paavst Benedictus XVI ehk Joseph Ratzingeri nimeline fond on preemiat välja andnud alates 2011. aastast ning selle saajate hulgas on silmapaistvaid teolooge üle maailma. Arvo Pärt on esimene muusik, kes on Ratzingeri preemia pälvinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles