Spetsialist: ära viska korralikke asju ära

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
01.12.2016 Pärnu Paikre prügila. Foto: Ardi Truija
01.12.2016 Pärnu Paikre prügila. Foto: Ardi Truija Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees/

Kaheksa näpunäidet meid iga päev ümbritsevate esemete parandamiseks või teisele ringile saatmiseks eelseisval jäätmetekke vähendamise nädalal. Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik Liina Laiverik jagab jäätmetekke vähendamise nädalal kasulikke nõuandeid.

 

„Korduskasuta, paranda ning anna esemele uus elu“ –  sellist pealkirja kannab tänavune üle-euroopaline jäätmetekke vähendamise nädal, mis kestab 18.–26. novembrini.

Jäätmetekke vähendamise nädala ajal on Eestis avalikke üritusi, näiteks paranduskohvik Tartus, kus saab tasuta spetsialisti abiga parandada tehnikat, tekstiili, jalgrattaid jms. Kasutatud riideid kogutakse Võrus, Valgas ja Viljandis ning kaltsuvaipu saab kududa Tallinna loomaaias. Energia avastuskeskuses Tallinnas on jäätmetekke vähendamise teemaline perepäev. Lisaks avalikele üritustele korraldavad  haridusasutused ehk kokku üle 50 kooli ja lasteaia vahvaid töötubasid, näitusi ja arutelusid.

Vaata, kas ka sinu lapse kool või lasteaed on osalemas. Lisainfot leiab www.jäätmed.ee lehel.

Siin on kaheksa kasulikku näpunäidet meid iga päev ümbritsevate esemete parandamiseks või teisele ringile saatmiseks:

  1.  Mitte haakuv jopelukk. Kui jopelukk ei kinnitu enam korralikult ja jookseb lahti, siis esimese asjana tuleks vaadata, kas viga võib olla kulunud lukukelgus. Seda oskavad asjalikud töötajad õmblustarvete poes öelda ning enamasti ka kelgu kohapeal vahetada. Vastutasuks tuleb tasuda alla viie euro. Aga vahel piisab ka lukukelgu pigistamisest näpitstangidega, mis ei vaja mingeid kulutusi.

  2. Katki kärisenud teksad. Jalgevahelt kulunud teksad parandab mõistlike kuludega ära iga õmblustöökoda. Parandused on diskreetsed ja mõistliku hinnaga. Seega, kulunud teksadega parandusse minek ei ole absoluutselt häbiasi, vaid täiesti eluterve suhtumine oma lemmikpükstesse.

  3. Rebenenud voodriga mantel. Mantli katkine vooder ei ole kindlasti põhjus eseme äraviskamiseks. Pöördu taaskord pisiparandusi tegeva õmbleja poole ning saad oma mantlit kanda veel aastaid.

  4. Auk kleidis, pintsakus. Uskuge, õmblejad oma valdkonnas head spetsialistid ning suudavad teha hämmastavaid parandusi, mis kellelegi silma riivama ei jää. Proovige järele!

  5. Moest läinud mantel. Tänapäeval on õmblustöökodades tihti ka disaineriteenused. Ehk kui soovid teha vanast asjast midagi uut, siis küsi julgelt asjatundjalt nõu ning lase vanast mantlist õmmelda uus ja moodne.

  6. Katkine käekotirihm. Kingsepad asendavad uute vastu nii käekoti aasasid kui ka rihmu. Nii saad oma lemmikkotti kanda aastaid!

  7. Kulunud või määrdunud diivan. On mööblikatteid, mida saab eemaldada ning masinas pesta, kuid on ka selliseid, mis ei ole eemaldatavad. Viimasel juhul tasub pinnale pihustada sooda ja vee segu ning kuivades tekstiil tolmuimejaga puhastada. Sooda värskendab riiet ning eemaldab nii mõnegi pleki. Kui plekk kangalt maha ei tule, siis kordades soodsam uue mööbli soetamisest on uue katte õmblemine. Sellist teenust pakub mitu õmblustöökoda, tasub vaid uurida!

  8. Kasutuna seisev tehnika või muud korralikud ja töötavad asjad. Nii kasutuna seisva tehnika kui ka teised töökorras asjad saab viia tasuta mõnda realiseerimiskeskusse, nagu Uuskasutuskeskus, või realiseerida sobiva hinnaga ajalehe või interneti vahendusel.  Ei tasu unustada kuldset tõde: igale kaubale leidub ostja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles