Paide linnavalitsus tahab linna vigaseks laenata, jälle?

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Kõljalg
Kristjan Kõljalg Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Teame ja mäletame lugu, kuidas Paide linn end spordihoonega vigaseks laenas ja minetas sellega väga suures ulatuses kümnendiks võimekuse Euroopa Liidu abiraha kasutada.

Kristjan Kõljalg

Paide linnavolikogu regionaalarengu komisjoni aseesimees

Seepärast ligi kümnendi seisnud teedeehitus ja esimesed suuremad teeobjektid sai ära teha alles käesoleval aastal.

Tuletan selle loo lühidalt meelde. Umbes kümmekond aastat tagasi tehti otsus ehitada uus spordihoone. Otsuse juurest puudus finants- ja majandusanalüüs, mis oleks näidanud, kui lihtne või keeruline on linnal objekti ehitada ja ülal pidada.

Mäletan, et küsisime analüüsi korduvalt volikogus, kuid linnavalitsus seda ei esitanud. Pidime pimesi usaldama tollast linnapead.

Sellel neljapäeval on tulemas linnavolikogu istung, kus päevakorras on detailplaneeringu algatus rajada praeguse jalgpallistaadioni kõrvale veel üks jalgpallistaadion koos staadione teenindava hoone, parklate ja teedega.

Seda aastaks 2020, et Paide saaks võimaluse kandideerida 2020. aasta jalgpalli U17 vanuseklassi Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri alagrupimängude korraldajaks.

Kõik paistab olevat kena, kuid paratamatult tekivad küsimused, kui palju maksab ja kes kinni maksab.

Paide linnavolikogu regionaalarengu komisjonis selgus, et projekti eeldatav maksumus on kaks miljonit eurot, millest enamiku ehk 1,4 miljonit eurot peab kindlasti andma linn ning on võimalik, et Eesti jalgpalli liit katab kogumaksumusest 600 000 eurot.

Selgus ka see, et kogu objekti tulevane ülalpidamine jääb linna kanda. Minu küsimusele, kui suur ülalpidamiskulu olema hakkab, linnavalitsus vastust anda ei suutnud.

1,4 miljonit eurot eelarvest on märkimisväärne summa ning linnavolikogu pole sellise rahakohustuse võtmiseks nõusolekut andnud, kuid ometi on linnavalitsus asunud tegema kulutusid, mis on otseselt seotud selle projektiga.

Enne planeeringu algatamist ootaks mõistlik volikogu ära rahakohustuse võtmise eelnõu, mille juures on ka finants- ja majandusanalüüs objekti ehituse ja ülalpidamise kohta.

Rahakohustuse eelnõu arut­elude juures saaks siis uurida, miks otsustati rahapuuduse ettekäändel aasta tagasi loobuda näiteks oma ujula investeeringust. Millistest ühinemislepingu investeeringutest peame loobuma endise Roosna-Alliku ja Paide valla territooriumil, sest see staadioniinvesteering moodustab ühinemislepingu omaosaluse mahust peaaegu veerandi?

Mitu aastat peame pärast seda investeeringut kuulama, kuidas linnal pole raha, et teid ja tänavaid korda teha?

1,4 miljonit eurot moodustab täpselt sama summa, mis ühinemislepingus ette nähtud endise Roosna-Alliku ja Paide valla piirkonna investeeringute omaosaluseks. Kas staadioniinvesteering jätab muuhulgas ära kolme laste mänguväljaku ehituse ja nüüdisajastamise ning kahe lasteaia investeeringud endise Roosna-Alliku valla territooriumil ning Paide-Viraksaare ja Sillaotsa-Tarbja kergliiklusteede väljaehitamise? Või on hoopis vaja kärpida Paide linna investeeringute hulka ja kas selleks tuleb ära jätta investeeringud Joodi, Parkali ja Tallinna tänavasse ning Sookure lasteaia tehnosüsteemidesse? Need on küsimused, millele saab vastuse anda korralik finantsplaan, mida täna pole, ja volikogu saab sellele tuginedes tõesti teha teadliku ja mõistliku otsuse.

Kas meil on nii palju raha, et üksnes suurvõistluste tarvis investeeringuid teha?

Paide linn küll nii jõukas ei paista ja kui investeeringuraha 90 protsendi ulatuses teistest allikatest ei tule, siis tundub see mõttetu priiskamisena.

Mõelgem sellele, kuidas riigid on rajanud suurvõistlusteks suuri objekte, mis hiljem on jäänud tühjalt seisma. Meenutagem mahajäetud Ateena ja Sotši olümpiarajatisi. Kui meelde ei tule, trükkige Google`i otsingusse ja leiate päris huvitavaid pilte ja lugusid.

Kas selliseks kujuneb ka selle staadioniinvesteeringu tulevik? Praegu puudub sellele vastus. Kas Paide linnavalitsusel on plaan meie linn taaskord vigaseks laenata?

Arvestades seda, et riigis on võimu juures sama poliitiline kooslus, mis Paideski, siis tegelikult selline käitumine väga ei üllatagi, sest ka riigi tasemel tehakse eksperimente, mis muudavad meie riigi tulevased eelarved väga keeruliseks ja ebakindlaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles