VIDEO: sõjakoledustelt saladuseloori kergitades ehk sõdurite ühishauda otsides

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

„Pane välitöödeks sobivad riided selga,“ ütleb hääl telefonis. „Kindlasti võta kaasa korralikud töökindad ja labidas. Ära unusta pisemat pinstlit ja supilusikat.“

 

See hääl on resoluutne. Kolmapäeva hommikuks kl 10.30ks kokkulepitud kohtumine püsib vaid mõnikümmend minutit, siis on seesama hääl mu töötelefonis tagasi ning soovitab kiirustada. Soovitab tulla kohale nii nobedasti kui võimalik.

Vaata isutekitamiseks videot ja loe juba laupäevasest Järva Teatajast, kuidas hauaotsing kulges. 

SÕJAHAUDADEST

Eesti Vabariigis reguleerib Eestis asuvate sõjahaudade õiguslikku kaitset, korrashoidu, avalikku ligipääsu, tähistamise korda, ümbermatmise tingimusi ja teisi seonduvaid küsimusi Sõjahaudade kaitse seadus (https://www.riigiteataja.ee/akt/113032014061). Seadust kohaldatakse Eesti Vabadussõjas langenud Eesti sõjameeste säilmete ja sõjahaudade ning Eesti iseseisvuse eest relvastatud võitluses, sealhulgas relvastatud vastupanuliikumises (metsavendluses), langenud isikute säilmete ja sõjahaudade suhtes.

Osade sõjahaudade jaoks on olemas riikidevahelised lepingud (Saksamaa, Soome).

2015. aasta alguses delegeeris kaitseministeerium sõjahaudadega seotud tegevuse Eesti sõjamuuseumile, mis on ministeeriumi haldusalas tegutsev asutus.

Sõjamuuseum peab arvestust sõjahaudade üle, korraldab sõjahaudade otsimist, tähistamist ja hooldamist ning vajaduse korral ka säilmete ümbermatmist. Lisaks sõjahaudadele Eesti territooriumil kogub sõjamuuseum teavet ka eesti sõjahaudade kohta väljaspool Eestit.

Sõjahaudade registrisse kandmata sõjahauast palutakse teatada Eesti sõjamuuseumile telefonil 621 7410 või elektronpostiaadressil info@esm.ee.

Allikas: www.esm.ee ja Muinsuskaitseameti arheoloogiamälestiste peainspektor Ulla Kadakas  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles