Maa-amet lisas geoportaali 2017. aasta ortofotod

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ortofoto. Pilt on illustratiivne.
Ortofoto. Pilt on illustratiivne. Foto: Maa-amet

Maa-ameti geoportaali jõudsid 2017. aasta aeropildistamise tulemusena valminud ortofotod, kus maapind on näha n.ö linnulennult. Piltide lahutusvõime on 10–25 sentimeetrit, lisaks hoonetele ja teedele on näha ka väiksemad objektid. Varasematel aastatel on tähelepanelikud vaatajad leidnud ortofotodelt huvitavaid kujutisi, näiteks naerunägu viljapõllul ja Taaveti täht metsas.

 

Maa-ameti geoportaalis on nüüd kõigile kättesaadavad uued, 2017. aasta aeropildistamise tulemusena valminud ortofotod. Tegu on lennukilt pildistatud ja töödeldud aerofotodega, mis kajastavad looduses esinenud olukorda ülelennu hetkel. Ortofotodelt on Eesti näha n.ö linnulennult.

„Ortofotode lahutusvõime on 10–25 sentimeetrit. Lisaks hoonetele ja teedele on näha ka sellised objektid nagu vabadussõja võidusammas, lipumastid, inimesed, trepiastmed ja ka väiksemad objektid. Varasematel aastatel on tähelepanelikud vaatajad leidnud ortofotodelt huvitavaid kujutisi, näiteks  naerunägu viljapõllul, Taaveti täht metsas ja lõbusad hoonete katused. Kutsume üles oma põnevaid leide teistega jagama Maa-ameti Facebooki lehe või e-posti kaudu,“ ütles  Maa-ameti fotogramm-meetria osakonna nõunik Mait Metsur.

Igal aastal aeropildistab Maa-amet üle poole Eestimaast – kordamööda Eesti põhjapoolne ja lõunapoolne osa. Tänavu kevadel ja suvel aeropildistati Eesti lõunapoolne osa, suuremad asulad üle Eesti ja Rail Balticu trassi piirkond.

Samade lendude käigus kogutud kaldaerofotod on Maa-ameti fotolaos aadressil www.maaamet.ee/fotoladu. Värskeimate piltide vaatamiseks valige aastaks 2017.

Ortofotosid saab näha Maa-ameti kaardirakenduses valides vasakult menüüst „ortofoto“ või WMS-teenuses.

Täpsem info Maa-ameti kodulehel.

Huvitavad leiud saab edastada Maa-ameti Facebooki lehe kaudu või e-posti aadressile Karmen.Kaukver@maaamet.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles