Pilk ajalukku

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Metalliotsijate huvilisi koondav Eesti detektoristide klubi leidis Koigi vallast Rutikvere mõisast suure koguse relvi, mis kuulusid 1941. aastal seal peatunud Punaarmee üksusele. «Tegemist oli eliitrelvadega varustatud üksusega, kuna leius oli üheksa haruldast relva,» ütleb SL Õhtulehele detektoristide klubi eestvedaja Mehis Alas. Ta lisab ka, et Nõukogude üksus oli relvi enne mahamatmist kahjustanud.

Veerandsada detektoristi leidis metalliotsijatega kolm Maximi raskekuulipildujat, kaks 50millimeetrist miinipildujat, viis haruldast SVT-40 automaati–karabiini, neli AVS-36 automaati-karabiini, ühe Degtjarjovi kergekuulipilduja, kaheksa Mosin-nagant vintpüssi ja hulgaliselt laskemoona.

Alas rõhutas, et karabiinid SVT-40 ja AVS-36 on üliharuldased, sest nendega varustati Nõukogude armees vaid eriüksuslasi ja nii suures koguses pole neid relvi Eestist leitud. «See leid aitab teha korrektuure ka Eesti militaarajaloosse, sest seni oli teada, et üksus pidas sakslastega lahinguid, kuid tundub, et nad lihtsalt andsid alla,» selgitab Alas SL Õhtulehele.

Leitud relvad puhastati ja anti üle Põltsamaa muuseumile, kus neid edaspidi näha saab.

Lisaks relvadele tuli Rutikverest päevavalgele hulk laskemoona. Laupäeval tegid demineerijad seal kahjutuks ühe mürsu, 20 miini ja 1200 padrunit.

JÄRVA TEATAJA,

27. DETSEMBER 2007

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles