Linnapea: Salaprotokolle pole sõlmitud

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Värk
Priit Värk Foto: Dmitri Kotjuh

Priit Värk
Paide linnapea

Kalle Grünthal kritiseerib oma arvamusloos linnavalitsuse tegevusi, kuid selgitan millele tuginedes oleme otsuseid teinud. 
Esimene kriitikanool langes Paide linna ja haridusministeeriumi vahel aasta tagasi sõlmitud «salastatud» kokkuleppele, mille järgi rajatakse riigigümnaasium aadressile Posti 12 ning et linnal tuleb kanda põhjendamatuid kulusid õpilaste asenduspindadel paiknemise tõttu. Esiteks võin öelda, et eelmise valitsuse sõlmitud kokkulepe ei olnud kuidagi salastatud vaid kõigile kättesaadav linna avalikus dokumendihaldussüsteemis ja ka pressiteade avaldati sellest sündmusest. Teiseks võin rahustada ka kulutuste osas, sest  ministeeriumiga on jõutud kokkuleppele, et sel perioodil kui ehitatakse uusi koolihooneid saavad Paide õpilased olla hariduspindadel ning selle eest asutused üksteisele rendiarveid ei esita. 

Ideaalis võiksid kõik vajaduspõhised toetused, mida omavalitsus jagab, olla olulisemlt suuremad, kui nad täna on. Ideaalmaailmas meil abivajajaid polekski, aga reaalsus on teine.


Kriitikanool langes ka volikogu otsusele tõsta puudega lapse hooldajatoetus 200le eurole ja et seda on liiga vähe. Selgituseks, et nimetatud toetus tõusis meil neli korda suuremaks võrreldes varasemaga, mis seni oli kõigest 50 eurot kuus. See on küll väike, aga ikkagi samm õiges suunas. Arvestades kui keerulise tööga on tegemist, siis nõustun Kalle Grünthaliga, et nimetatud toetus võiks olla suurem, aga tegemist polnud kuidagi kiusu ajamisega, vaid raha seab omad piirid. Ideaalis võiksid kõik vajaduspõhised toetused, mida omavalitsus jagab, olla olulisemlt suuremad, kui nad täna on. Ideaalmaailmas meil abivajajaid polekski, aga reaalsus on teine. 
Teiseks tuleb omavalitsustel lähtuda eelarvet koostades laiemalt sotsiaalvaldkonnast mitte vaid ühe toetuse keskselt. Juhin tähelepanu, et omavalitsuste ühinemise järgselt  ühtlustasime kolme varaseima omavalitsuse toetuste suurused kõrgeimal tasemel ja see on arvestatav kulu Paide linna rahakotile. Paar näidet ühtlustamisest sotsiaalvaldkonnast - õendusabitoetus laienes nüüd kõigile kui varem olid vaid Paide linnas, isikuhooldaja toetus oli varem vaid Roosna-Allikul ja 26 eurot kuus, aga nüüd on 50 eurot kuus.
Konstruktiivne kriitika on edasiviiv jõud ja edaspidi pingutame linnavalitsus rohkem oma otsuste selgitamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles