MTA: maksuauk on jäänud poole väiksemaks

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod
Eurod Foto: Panther Media/Scanpix

Maksu- ja tolliameti (MTA) peadirektori Valdur Laidi sõnul on Eesti ettevõtete hea majanduslik käekäik suurendanud riigi maksulaekumisi oodatust rohkem ning kokku kogumata jääva maksutulu osa on jäänud rekordväikseks.

 

„Maksuaugu osa on viimaste aastate jooksul kahanenud rohkem kui poole jagu. Kui veel 2013. aastal oli kokku kogutud maksude osa alla 90 protsendi võimalikust maksutulust, siis viimaste numbrite järgi tasusid maksumaksjad võimalikust maksutulust üle 95 protsendi,“ täpsustas Laid.

Maksukahju on eelkõige aidanud vähendada Eesti ettevõtete kiirenenud käivete ja palkade kasv, kuid näiteks käibemaksukahjude tekitamisele on aidanud piiri panna ka õnnestunud kontrollimeetmed.

Peadirektor Laidi ütlust mööda on endiselt suurim proovikivi ümbrikupalga maksmisega seotud probleemid. „Tahame selles valdkonnas järgmiste aastate jooksul näha samasugust hüpet nagu üldise maksuaugu vähenemise puhul: kavatseme kahandada ümbrikupalga saajate osa  praeguselt 8–10 protsendilt 4-5 protsendile aastaks 2021,“ lausus Laid.

Teine MTA oluline ülesanne on võidelda kuritegevusega ja vähendada salatugru. Eelkõige tähendab see maksukuritegevuse ja aktsiisikaupade ebaseadusliku sisseveo operatiivset tõkestamist, kuid ka salakauba edasimüüjate tegevuse pärssimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles