Töötute arv jaanuaris kasvas

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa tööpakkumised.
Töötukassa tööpakkumised. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Jaanuaris suurenes registreeritud töötute arv võrreldes eelmise kuuga 7%. Jaanuari lõpus oli töötuna registreeritud 33 270 inimest, mis moodustab 16aastasest kuni pensioniealisest tööjõust 5,2%. Vähenenud töövõimega inimesi oli nende hulgas 10 037 ehk 30%. Haldusreformist tingitud koondamiste tõttu oli jaanuaris tavapärasest rohkem koondamishüvitise saajaid.

Registreeritud töötute arvu kasv jaanuaris on tavapärane, sest aasta lõpuga lõpevad paljud tähtajalised töölepingud, samuti toob kalendriaasta lõppemine kaasa rohkem koondamisi.

Töötukassa analüüsiosakonna juhataja Margit Paulus: „Registreeritud töötute arvu suurenemist jaanuaris mõjutas sellel aastal mõnevõrra ka haldusreform, sest töötuks registreeris end osa reformiga kaasnenud ümberkorralduste käigus valla-, linna- või maavalitsustes töö kaotanud inimestest. Kokkuvõttes suurenes registreeritud töötute arv jaanuaris võrreldes eelmise kuuga 7%, kuid samas oli see möödunud aasta jaanuarist väiksem.“

Haldusreformi käigus tehtud koondamiste tõttu oli jaanuaris tavapärasest rohkem koondamise korral makstava kindlustushüvitise saajaid. Jaanuaris määrati kindlustushüvitist koondamise korral 1444 inimesele. Hüvitise saajatest ligi pooled olid seoses haldusreformiga linna-, valla- või maavalitsustest koondatud töötajad. Hüvitist määrati kokku 2,9 miljoni euro väärtuses, sh linna-, valla- ja maavalitsuste endistele töötajatel ligikaudu 1,5 miljoni euro ulatuses.

Registreeritud töötuse määr oli jaanuaris kõrgeim Ida-Virumaal (9,8%) ja madalaim Harjumaal (3,8%). Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid jaanuari lõpus lihttöölised (23%), oskustöötajad ja käsitöölised (18%) ning teenindus- ja müügitöötajad (17%).

Töötukassa teenustest osaleti jaanuaris enim tööturukoolitustel, karjäärinõustamisel ja tööalase rehabilitatsiooni teenusel.

Jaanuaris lisandus töötukassale vahendada 4333 uut tööpakkumist, mida oli 58% rohkem kui detsembris, kuid võrreldes aastataguse ajaga 4% vähem. Kuu jooksul vahendatavate töökohtade koguarv oli 7578. Kõige suurema osa vahendatavatest töökohtadest moodustasid teenindus- ja müügi­töötajatele (20%), oskustöötajatele ja käsitöölistele (20%) ning seadme- ja masinaoperaatoritele ja koostajatele (18%) pakutavad kohad.

Jaanuaris esitati töötukassale 4228 töövõime hindamise taotlust, mida oli 15% rohkem kui detsembris. Võrreldes eelmise aasta sama ajaga esitati töövõime hindamise taotlusi jaanuaris 6% vähem. Töövõime hindamisotsuseid** tehti jaanuaris 4888. Neist üle poole juhtudel (55%) määrati inimesele osaline töövõime, 32%-le määrati puuduv töövõime, töövõime vähenemist ei tuvastatud 12% juhtudest ning 1% juhtudest jäi taotlus menetlemata, hindamata.

Täpsem statistika töötukassa kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles