Eestis ainulaadne siidimaalitehnika jõuab Türile näitusele

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Moe- ja siidimaalikunstnik Ilme Rätsep avab oma 60. juubeliaasta puhul isiknäituste sarja tekstiilinäitusega "Valikmälu" kolmapäeval, 21. veebruaril kl 16 Türi Kultuurikeskuse Kunstigaleriis.

Eesti üks omanäolisemaid tesktiilikunstnikke Ilme Rätsep on lõpetanud ERKI moeeriala aastal 1982 ning ligi 30 aastat töötanud TTÜs õppejõuna moedisaini ja kunstiajaloo alal. Tema autorisari "O tempora, o mores" on talletatud Vikerraadios. 

Foto: Erakogu

Ilme Rätsep on maalinud siidi üle 40-ne aasta,  kasutades kuumvaha maali (kuumbatik) tehnikat, mis on kõige arhailisem, töömahukam ja võimalusterohkem. 

Eestis on tekstiilikunstnikke, kes siidimaaliga tegelevad vähe ja ainult mõned nendest suudavad kuumvaha tehnikas maalida. 

Näitusel eksponeeritud autori maalinguga prinditud kangad on Eestis ainulaadsed.

Ilme Rätsep: "Minu eluarmastus, hobi ja töö, on olnud siidimaal. Ateljees olen veetnud 12 950 päeva, kulutanud 580 liitrit värvi, 285 pintslit, 11 520 meetrit siidi, joonud 69 350 tassi kohvi ja läbinud teadmata arvu kilomeetreid".

Foto: Erakogu

Inspiratsiooni allikateks peab kunstnik vanu kultuure ja Eestimaa loodust. Osad tööd on seotud fotoga, näiteks rabamaastikud, kus prinditud fotole on hiljem peale maalitud. "Olen tundnud, milline rikkus on olla looduse osa, mitte vaadata metsa vanaema aia tagant. Oli lihtne otsustada, et sel korral teen kõik näitused väljaspool oma kodulinna. Türi on minu mõnele lemmikobjektile (Loosalu raba, Seli raba) väga lähedal," ütleb kusntnik.

Läbi aastate on Ilme Rätsepal olnud 17 isiknäitust ja enam kui 50 grupinäitust. Seekord viib ta kõik oma isiknäitused Tallinnast välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles