EV100: Paides sõitis rong ja palju jalgrattaid

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Paide linnale Mündi silla lähistelt. Et see piirkond oli väga soine, paigaldati ohutusnõuete eesmärgil silla lähistele väga pikalt puidust postid.
U 1935
Vaade Paide linnale Mündi silla lähistelt. Et see piirkond oli väga soine, paigaldati ohutusnõuete eesmärgil silla lähistele väga pikalt puidust postid. U 1935 Foto: Jaan Eelnurme

1918. aastaks oli Paide keskuseks enam kui 52 000 tuhande inimega maakonnale, kus rahvaarv kasvas iga aastaga. Kui 1897. aasta loenduse ajal oli Paides elanikke 2507, siis 1922. aasta rahvaloenduseks juba 2980.

2017. aasta haldusreform liitis Paide linnaga Paide valla ja Roosna-Alliku valla, mis kasvatas Paide linna kui omavalitsuse elanike arvu 10 881 elanikuna. Linnas kui asustusüksuses on elanikke 8202.

Täpselt sada aastat tagasi ehitati Paidesse, Kalda tänav 7 linna esimene elektrijaam. Kuigi see töötas ainult õhtutundidel ja pinge oli väga madal, kasutasid sellest saadavat elektrit Paide telegraafijaam, linnavalitsus ja politsei komandatuur. 2014. aasta juulis jõudis esmakordselt võrku elekter Paide koostootmisjaamast, mille elektriline võimsus on praegu ettevõtte kodulehekülje andmeil kaks megavatti ja soojuslik võimsus kaheksa megavatti. Elektrit suudab jaam aastas toota ca 7,5 gigavatt-tundi ning sooja ligikaudu 42 gigavatt-tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles