Pilt: minister Jevgeni Ossinovski August Rei sünnikohas

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jürgen Randmaa/Riigikantselei

Valitsuse liikmed liikusid eile üle kogu Eesti, et koos kohalike kogukondadega austada endiseid riigimehi sinimustvalgete sallidega. Kokku külastasid ministrid päeva jooksul 14 riigivanema kodukohta ja viisid sellega juubelipidustused ka päris pisikestesse, kuid olulistesse paikadesse.

 

Eesti riikluse rajajate sünnikohtadesse oli spetsiaalselt selleks austustseremooniaks püstitatud riigivanemate elusuuruses fotoskulptuurid. Fotoskulptuurid jäävad pärast tseremooniat riigivanemate sünnipaikadesse. Aktsiooniga avaldasid valitsuse liikmed austust kunagistele riigipeadele, kes tõid Eesti Vabariigi 1918. aastast tänasesse.

Jevgeni Ossinovski asetas salli kaela August Reile Kurla külas Järvamaal. „August Rei ja tema aatekaaslased panid aluse Eesti ühiskonnale ja meie ühisele väärtusruumile, nagu me mõistame seda ka nüüd, sada aastat hiljem. Aastal 1919 Asutava Kogu esimeseks esimeheks saades sõnastas tollane sotsiaaldemokraatide esimees vabade inimeste tahtest Euroopa kaardile sündinud Eesti riigi sihi: olla iseseisev ja demokraatlik õigusriik, mis on turvaliseks koduks kõigile siin elavatele inimestele. Vaadates Eestit 100 aastat hiljem, usun, et Rei oleks uhke selle üle, mida oleme saavutanud, lähtudes just neist põhimõtetest, millest tema ja tema aatekaaslased oma poliitilises elus ja riiki rajades juhindusid,“ ütles minister Ossinovski.

Kõigi riigivanemate sünnikohtade ja sümbolkujude juures olid auvalves kodutütred ja noorkotkad, mis sümboliseerib Eesti Kaitseliidu liikmeid 100 aastat juhtinud väärtuste püsimist.

Kõigi riigivanemate sünnikohtade ja sümbolkujude juures olid auvalves kodutütred ja noorkotkad, mis sümboliseerib Eesti Kaitseliidu liikmeid 100 aastat juhtinud väärtuste püsimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles