Tõstjad võistlesid Viljandimaal

, SK Vargamäe vanemtreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Eesti Vabariigi 100 aastapäeva järgsel päeval toimusid Abja-Paluojal ETL tõstmise meistrivõistlused noortele vanuseklassis U17.

 

Võistlusjuhendi järgselt lubati võistlema noorte II spordijärgu täitvad noortõstjad ja seda algraskustega. SK Vargamäe suutis eelregistreerimisel nii neidude ( 3 võistlejat) kui poiste (6 võistlejat) vanuseklassis täisvõistkonna välja panna. Treenerina teadsin, et  naiskondadest peaks võitma  SK Mäksa. Teine ja kolmas koht eelnevate tulemuste alusel peaks kuuluma SK Vargamäele ja SK Jõud Juniorile.  Vääratada ei tohtinud ja pidime andma endast parima. Poiste arvestuses olin kindel, et kui meie poisid kõik võistlevad ja edukalt pole kahtlustki võidus. Täisvõistkond oli registreeritud vaid kahel klubil: SK Vargamäe ja SK Sindi Kalju.

Kaks päeva enne võistlusi teatab Tom Aunapuu ema, et Tom palavikus. Ootasime laupäeva õhtuni, mis saab? Palavik püsis ja noormehel jäi võistlus võistlemata. Kindel  meistritiitel kk-56kg jäi seekord teistele. Tagalõpuks Rasmus Jalast laupäeva õhtul suvatseb peale mitmendat minu helistamist  saata sms ja sisuga, et ei võistle, läheb tööle. Vastutustundetu meeskonna ees. Endal oleks kindel II koht võtta kk-69kg.  Nii siis sõitsime pühapäeva hommikul võistlema kolme neiu ja nelja poisiga. 

Kohapeal selgus, et haigus oli teisigi klubisid rasinud. SK Kaljul lausa kolm poissi haiged, SK Jõud Junioril üks kindel meister ei tulnud võistlema, SS Kalevil kaks noormeest polnud kohal. Kokku jäi 8 noormeest tulemata.  ETL noorte meistrivõistluste ajalooline hetk oli saabunud. Võistlemas oli 18 neidu ja 19 noormeest. Mis, kas aasta pärast on tõstepõrandal noormehi vähemuses?

Kuidagi koormus langes südamelt, et kas nüüd ikka võiksime võita. Eksimusi teha ei saanud meist keegi, algraskused tuli realiseerida. Seekord võistlesid enne tüdrukud.  Kehakaalus kuni 44kg oli meil võistlemas 11 aastane Emma Kivirand, kes tegi imelise võistluse. Realiseeris treeneri plaani, tõstis kõik kuus katset ja võitis ülekaalukalt meistritiitli. Tulemuseks 74kg (32+42) mis on uued isiklikud rekordid.  KK-53kg ei lootnud meie võitu, aga kohapeal selgus, et Eesti parim noortõstja K-Järvelt Angelina Matjuhhina ei saanud kk-53kg sisse. Oli 700 grammi raskem. Tema treener Anatoli Sosnovski rääkis, et kodus oli 200gr alla 53kg. Kodused saunakaalud!! See oli kingitus Kaisa Kivirannale, üksi kaalus ja meistritiitel tuli tulemusega 91kg (40+51). Rebimine ebaõnnestus, vaid algraskus, tõukamises isiklik rekord. Palju õnne õekesed, mõlemad Eesti noorte meistrid!

Meie raskeim neiu Lisette Liige tegi oma võistluse ära uue isukiku rekordiga 94kg (44+50) ja saavutas kk-63kg III koha. Medali järgi läksime ja saime. Kaalus oli viis neidu.

Tüdrukud saavutasid naiskonnaga II koha, 390,46 sp.  Võitis favoriit SK Mäksa 425,95 sp.  Kolmandaks jäi SK Jõud Junior 376,92 sp.

Nüüd poiste kord. KK-50kg võistles viis noormeest, meil kaks, Maiko Jalast Aravete KK (11 a.) ja Romet Rämson Vajangu Kool  (12 a.). Selles kehakaalus oli normiks 70kg. Neli noormeest olid eelnevalt mandaadis ka selle ringis algraskused pannud. Kindel liider SS Kalevist Artjom Matjuhhin oli peajagu algraskustega üle. Meie jaoks oli võistlus põnev. Neli poissi jagamas II-III kohta.  Rebimise järel oli II koht Maiko Jalastil 35kg. Liider rebis 41kg ja kolmel poisil tulemus 33kg. Põnev tõukamine tõotab tulla. Romet oli endas kindel, et tahab medalit. Maiko olles rebimise järel heal positsioonil lootis sama. 10 aastane SK Edu tõstja Kristjan Tõnurist alustas 40kg. Sama raskus oli algraskuseks ka SS Ülo tõstjal Kris  Elblausil (15 a.). Tema viis algraskuse 42kg. Meie poisid Romet ja Maiko tegid sama. Loosi järgi pidi esimesena tõukama Romet. Uute võistlusmääruste järgi, kes teeb võrdse kogusumma ennem on koha võrra parem.  Kõik kolm ka tõukasid algraskuse ja läksid teisel katsel ka 45kg. Maiko liider, Romet teine. Kristjan tõukab teisel katsel 44kg ja tõuseb summaga 77kg ise teiseks.  Maiko ikka liider.  Artjom tõukab kindlalt algraskuse 45kg ja juhib võistlust. Raskus 45kg otsustab mõndagi.  Romet tõukab teisel katsel selle üles, sama teeb ka Kris, aga Maiko saab raskuse 45kg kergelt rinnale ja ei tõuka ära. Jääb kolmas katse. Kui tõukab, on medal?  Ei tõuka. Kõik teised neli poissi läksid raskusele 48kg. Artjom ei tõuka, nüüd Kristjani kord. Ka tema ei tõuka, sellega jääb ta viiendaks. Kellele hõbe? Romet võtab ennast kokku ja tõukab uue isikliku rekordi 48kg. Selleks et võita Krisil hõbemedal on vaja vähemalt nüüd 49kg tõugata. Nendel küll juba pronks käes ja 48kg tõukamine enamat ei annaks, sest summa 81kg on Romet enne tõstnud. Ikkagi läheb Kris 48kg tõukama, ei tõuka.  Artjom ikka suudab kolmandal katsel 48kg tõugata, rekord tal lausa 50kg! Tõukas selle kaks nädalat varem Tammikul.

Kohad jaotatud, Maiko löödud, aga mis teha kui poiss oli terve jaanuari kuu haige. Rekord ju oli eelmisest aastast Maikol lausa 83kg!   Peale treeninglaagrit Tamsalus, 08 jaanuaril trenni ei tulnud, tuulerõuged.  Väike ajalootund noortõstjale!

Sama äge võistlus tõotas tulla kk-62kg, kus igipõlised konkurendid taas koos. Tartlane Daniil Masjukov ja meie Armas Reisel. Treenerina võisin uskuda Armase võitu, kui realiseerib ennast 100 % rebimisel. Kaks nädalat varem rebis Armas hiilgavalt 85kg. Rekord paranes lausa +5kg. Daniil on kõva tõukaja. Eelmise aasta rekord lausa 104kg. Luure andmetel oli ta juba trennis pukkidelt 110kg tõuganud. Meie Armas sai kaks nädalat tagasi algraskusel 100kg nulli!!. Vastased teadsid meie tulemusi ja lootsid samuti võitu. Algas kassi- hiire mäng. Teada oli, et kes esimesena  kogusumma teeb, siis teine peab kilo üle tegema.

Algrasused mõlemail  75kg. Meie plaan oli alustada 80kg. Konkurent lisas, 77kg. Meie samuti 77kg. Loosiga pidi Daniil ennem alustama. Läkski ja esimesel katsel  77kg ei õnnestu. Nüüd peaks Armas minema, lisame +3kg. Teine katse Daniil 77kg ja rebis kergelt ära. Temagi läks nüüd  kolmandaks katseks raskusele 80kg. Meie käik, viimane +1kg. Vastane läks ikka 80kg rebima. Seega pidi tegema kolm katset järjest. Surusime ta nurka. See oleks olnud ka tema isiklik rekord. Ei õnnestunud. Nüüd meie kord. Tuli esimese katsel 81 kg veenvalt. Konkurendid lahkuvad saalist, olime juba +4kg ees. Et Armast võita on juba vaja tartlastel +5kg tõugata enam.  Treenerina kaalusin, mis teha, edu vaja suurendada. Seekord võtsin otsuse vastu, et 84kg rebida. Rekord ju 85kg, ikka õnnestub. Võta näpust, Armas ei rebi seda ei teisel ega ka kolmandal katsel.  Poiss ei saanud ennast käima, halb. See oli nüüd kergendus konkurentidele.

Foto: Erakogu

Tõukamise soojendus õnnestus. Mõlemal  algraskus 95kg. Riskida ei saa, meeskonna võistlus samuti mängus. Võita ju tahavad mõlemad. Senine seis eelmisest aastast tiitlivõistluste osas 2:1 Armasele, kes võitis märtsis EMV ja aprillis ENMV. Sügisel oli Daniil parem EJMV. Ka aasta edetabelis edestas Daniil Armast +3 kg.  Läks lahti. Daniil muudab algraskust 97kg, meie ka. Loosi järgselt peab Daniil alustama. Tõukab ära. Armas saab samaga hakkama. Meie edu säilib. Järgmine raskus 100kg! Ei Daniil lisab +1kg. Seda ka meie. Ta teadis, et võita peaks 102kg tõukama. Lisati veel +1kg. Seda tegime ka meie. Ikka lootsin, et Armas nüüd hammastega võidust kinni hoiab ja ka selle enda jaoks uue rekordi tõukab. Daniil tõukab kindlalt teisel katsel 102kg. Armase kord. Võtab kokku??  Saab rinnale ja tõuseb suure vaevaga. Tõukas ja katse loeb! Kas kergem? Kellel? Mis teha, minna 107kg nagu laks kolmandaks katseks Daniil, et saaksime katsekese puhata? Kui ta ära tõukab? Ja meie ei, on ta võitja. Võtsin otsuse vastu, et 104kg tõugata. Puhkust saime küll ainult 2 minutit. Armas saab kangi kuidagi rinnale. Tõukab, peab konkurent 109kg tõukama. See vast on juba liig! Kur.. Armas ei tõuka 104kg. Andsime võimaluse nüüd viimase sõna öelda Daniilil. Minul jalad värisevad. Mis soovid? Teadagi mida. Ja nii läks. Daniil ei saanud  107kg rinnalegi. Võtsime vastu konkurendi õnnitlused. Meie võit. Armaselt uus tõukamise ja kogusumma rekord. See oli päeva võistlus. Täna kolmas meistritiitel klubile ja Armasele viies Eesti noortemeistri tiitel.  Lisaks on Armas võitnud veel Eesti noorte meistrivõistlustelt ühe hõbeda ja ühe pronksmedali.  Sellega tõusis ta SK Vargamäe läbi aegade edukamaks noortõstjaks medalite arvu poolest. Leho Pendil viis kulda ja üks hõbemedal. Talu Kallel viis kulda ja üks pronksmedal. Heigo Tarasovil viis kuldmedalit.  Need neli kanget ongi klubi viiekordsed Eesti noortemeistrid.

Viimases grupis võistles meie tuleviku lootus 12 aastane Roomet Väli. Temal lootsin head esinemist ja kindlat II kohta.  Koht küll tuli, aga tõukamise tulemus 83kg, vaid algraskus. Rebis noormees kindlalt, kolmandal katsel 77kg, uus rekord. Kogusumma 160kg (77+83) ja kk-85kg II koht. 89kg tõukas Roomet  järelsurumisega ja loomulikult kohtunikud seda ei lugenud. Plaan 200 sinclairi punkti täita luhtud. Aga uued võistlused veel ees. Küll jõuame see 200sp. ja ka 300 sp. paari aasta pärast teha.

Kokkuvõttes SK Vargamäe noormehed klubide arvestuses 756,88 sp. I koht ja karikas. Järgnesid üllatajad SS Ülo, kes  olid ka nelja poisiga väljas ja said II koha  627.07 sp. Selle kinkis neile kk-77kg võistelnud Sindi Kalju noortõstja  Martti Šorin, kes sai tõukamise 100kg nulli. Kaotas meistritiitli ja vedas meeskonda alt. Kahe võistlejaga võistelnud SK Jõud Junior tõusis kolmandaks kelle poisid olid absoluutarvestuses I ja III. Meie Armas Reisel mahtus nende vahele 268, 41 sp. Võitja Aleksander  Moiseenko 282,78sp. Uus isiklik ja Eesti U15 rekord tuli noormehel tõukamises 114kg ja kogusummas 205kg. Seda kk-69kg.

Oli alles päev ja seda Eesti 100 aastapäeva järgsel päeval. Lõpp hea kõik hea.

Eesti noorte U-17 tõstemeistrivõistlused 

Tüdrukud

kuni 44 kg: I Emma Kivirand SK Vargamäe rebis 32, tõukas 42, kogusumma 74 kg, 128,50 Sinclairi punkti (Sp). 

kuni 53 kg: I Kaisa Kivirand SK Vargamäe 40, 51, 91 kg, 137,86 Sp. 

kuni 63 kg: III Lisette Liige SK Vargamäe 44, 50, 94 kg, 124,10 Sp. 

Noormehed

kuni 50 kg: II Romet Rämson SK Vargamäe 33, 48, 81 kg, 149,03 Sp, 4. Maiko Jalast 35, 42, 77 kg, 145, 63 Sp. 

kuni 62 kg: I Armas Reisel SK Vargamäe 81, 102, 183 kg, 268,41 Sp. 

kuni 85 kg: II Roomet Väli SK Vargamäe 77, 83, 160 kg, 193,81 Sp. 

Võistkondlik arvestus

Tüdrukud: II SK Vargamäe.

Poisid: I  SK Vargamäe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles