Eesti geenivaramu otsib uusi doonoreid

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti geenivaramu alustab uut kogumisprojekti, mis seab eesmärgiks koguda 100 000 uue geenidoonori proovid.

2. aprillist algab uute geenidoonorite vereproovide vastuvõtmine Eesti suuremates haiglates ja Synlabi verevõtupunktides üle Eesti, Eesti Geenivaramu seab sihiks koguda projektiga 100 000 uue doonori geeniandmed, teatas sotsiaalministeerium.

Valitsus otsustas möödunud aasta lõpul anda hoogu personaalmeditsiini arendamisele Eestis ning eraldas 2018. aastaks viis miljonit eurot Tartu Ülikooli Eesti Geenivaramu, Tervise Arengu Instituudi ja sotsiaalministeeriumi ühisele geeniprojektile. Projekti eesmärk on koguda 2018. aasta jooksul Eesti Geenivaramusse 100 000 uue geenidoonori geeniandmed ning koostada neile personaalsed geenikaardid.

Geenikaardi alusel saab hinnata personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust. Edaspidi on võimalik võtta individuaalseid geeniandmeid kasutusele meie meditsiinisüsteemis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles