Omavalitsuste prügiäri ei tohi haiseda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alo Aasma
Alo Aasma Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tõe huvides olgu kohe ära öeldud, et leidsin Paide linnapeana juba neli aastat tagasi, et Väätsa prügila tulnuks maha müüa ning olen sel seisukohal ka täna. Miks? Aastal 2013 ja 2014 ulatus prügila kahjum enam kui poole miljoni euroni, viimasena kinnitatud 2016. a majandusaastal aga enam kui 300 000 euroni. Selle põhjuseks pole mitte asutuse ebakompetentne juhtimine, erinevalt praeguse «ärastamise» ajal, vaid totaalselt muutunud olukord prügimajanduses ja riiklikus keskkonnapoliitikas.

Kui prügila asutamise ajal 2000. aastal nägi ärimudel ning keskkonnapoliitika ette prügi ladestamist ehk matmist, siis viimastel aastatel on märkimisväärne osa prügist põletatud ära Iru koostootmisjaamas, mis on kukutanud läbi ka Väätsa prügila ärimudeli.

Nii nagu neli aastat tagasi, leian ka täna, et omavalitsustel pole ühtki tõsiselt võetavat põhjust olla omanik ja vaadata aasta-aastalt, kuidas omavalitsuste raha majandusaasta aruandes lihtsalt miljonite kaupa ära põleb. Kui on pädev kosilane olemas, kes suudaks uue strateegia välja mõelda ning ettevõtte kasumlikult tööle panna, siis oleks tänastel omavalitsustel igati mõistlik ettevõte maha müüa ning saadud kasum siinsesse elukeskkonda suunata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles