Ära unusta mopeedi liikluskindlustust!

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mopeed. Foto on illustreeriv
Mopeed. Foto on illustreeriv Foto: Liis Treimann/PM

Kevadel on teedel üha enam sõiduvahendeid, mida talvisel ajal ei saa kasutada. Liikluskindlustuse fond (LKF) tuletab meelde, et mootorrattal, mopeedil, paadihaagisel ja muul hooajaliselt kasutataval mootorsõidukil või selle haagisel peab olema kehtiv liikluskindlustus.

 

Liikluskindlustuse fondi juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul tuleb igal kevadel liiklusesse suur hulk mootorrattaid ja mopeede, mille juhid on unustanud sõlmida kohustusliku liikluskindlustuse lepingu.

„Liiklusregistris on registreeritud üle 12 000 mopeedi ja tänase seisuga on liikluskindlustuse leping sõlmitud alla 5000 mopeedil. Seega 65 protsenti on liikluskindlustuse lepinguta,“ ütles Potsepp.

„Senine kogemus näitab, et kevadeti ununeb liikluskindlustus eelkõige mopeedi ja haagise omanikel. Paljud mopeedijuhid on aga juhtimisõigusega lapsed, kellel ei pruugi olla kindlustuskogemust. Sel juhul on lapsevanema kohustus õpetada oma lapsele kindlustuse kontrollimist,“ lisas ta.

Liikluskindlustuse fondi juhatuse liikme Lauri Potsepa sõnul tuleb igal kevadel liiklusesse suur hulk mootorrattaid ja mopeede, mille juhid on unustanud sõlmida kohustusliku liikluskindlustuse lepingu.

Kui sõidukit ei kasutata, siis ei ole kindlustuskohustust lepingu lõppemisele järgneva 12 kuu jooksul. Seejärel hakkab aga kehtima kindlustamata sõiduki sundkindlustus, mis on tavalisest liikluskindlustusest kallim automaatne sundkindlustus. Erandiks on vanasõidukid või võistlusautod, millel peab liikluskindlustuse leping olema üksnes siis, kui neid kasutatakse.

Swedbanki liiklus- ja kaskokindlustuse valdkonnajuhi Kristjan Ahvena sõnul on mopeedidele, nagu ka teistele sõidukitele, võimalik sõlmida liikluskindlustust kuise maksega. „Kuna kogukulu sellest ei suurene, on see võimalus eriti atraktiivne noortele kindlustajatele, kelle jaoks on oluline oma rahaasju planeerida. Meie kogemus näitab, et hooajaliselt kasutatavate sõidukite kindlustamisel eelistatakse pigem just ühe kuu pikkust poliisi,“ ütles Ahven.

Inges Kindlustuse juhatuse esimees Voldemar Vaino rõhutas, et kõigil on kasulik kontrollida oma kindlustuslepingute kehtivust. „Kindlustada on odavam, kui kindlustuseta sõita – kes kindlustuseta sõidab ja kahju teeb, peab kahju ise kinni maksma. Ka väiksema liiklusõnnetuse korral võib rahaline kahju olla märgatav,“ ütles Vaino.

Liikluskindlustuse kehtivust saab kontrollida LKF-i veebilehel www.lkf.ee/kindlustusekehtivus. Kui kindlustust ei ole, siis liikluskindlustuse hindu on võimalik võrrelda kalkulaatoris https://www.lkf.ee/et/kalkulaator.

LKF on liikluskindlustuse garantiifond, Eesti rohelise kaardi büroo, liikluskindlustuse registri pidaja ja liikluskindlustuse lepinguta sõidukite sundkindlustaja. LKF hüvitab registreerimata, sundkindlustusega ja tuvastamata jäänud sõidukiga tekitatud kahju. Samuti korraldab LKF liikluskindlustuse vaidluste lahendamist liikluskindlustuse lepitusorgani kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles