Põllumehed soovivad rändlindude heidutusjahti

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnud põldudel
Linnud põldudel Foto: Erakogu

Riigikogu maaelukomisjoni istungil arutasid osapooled põllumeestele kevadist rändlindude tekitatud kahju ja saagi kaitseks kevadise heidutusjahi lubamist. Sellise heidutusjahi lubamine Eestis poleks pretsedent, seda lubab meie lähiümbruse riikidest näiteks Rootsi.

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja nõukogu esimees Olav Kreen sõnas, et põllumehed ei ole looduse vaenlased ja tahavad elada loodusega kooskõlas, sest põllumajandus on tegevusala, mis sõltub väga palju loodusest endast ja sellest, et seal valitseks tasakaal. «Viimastel aastatel rändel olevate haneliste arvukuse tunduvat suurenemist on tunnistanud nii ornitoloogid kui ka põllumehed. See nõuab põllumajandustootjalt põldude kaitsel aasta-aastalt üha enam energiat, aega, ressurssi ning järjepidevust,» selgitas ta.

Kreeni ütlust mööda on jahiseadusega antud keskkonnaametile õigus korraldada jahipidamist uluki tekitatud kahjustuse vältimiseks väljaspool jahiaega. «Heidutusjahi lubamine oleks praeguses olukorras põllumeestele ainuke õlekõrs kahjude ennetamiseks, kuna kõikide muude heidutuste mõju on oluliselt langenud,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles