Päästjad: lõhkekeha leiust tuleb kohe leiukohas teada anda

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Granaat. Foto on illustratiivne.
Granaat. Foto on illustratiivne. Foto: Lääne päästekeskus
  • Igal aastal avastatakse Eestist keskmiselt 3500 lõhkekeha
  • Leitud lõhkekehast tuleb kohe teada anda numbril 112

Kuna just kevad on aeg, kui sagenevad lõhkekehade leiud, tuletavad päästjad meelde, et lõhkekeha leiust tuleb kohe leiukohas teada anda.

Igal aastal avastatakse Eestist keskmiselt 3500 lõhkekeha, mis peamiselt pärinevad Teisest maailmasõjast. Ida-Eesti  pommigrupi demineerijad on sel aastal saanud enam kui 25 väljakutset ning kahjutuks on tehtud 53 lõhkekeha. Eelmisel aastal oli Ida regioonis 193 sündmust ning tehti kahjutuks 900 lõkekeha.

Päästeamet tuletab meelde, et leitud lõhkekehast tuleb kohe teada anda numbril 112. Kui vähegi võimalik, võiks leidja jääda demineerijaid leiukoha juurde ootama, kui see pole võimalik, tuleb leiukoht üles märkida ja tähistada. Üks võimalus teha seda on nutitelefoni abil. Tänapäeva nutitelefonid võimaldavad võtta GPS-koordinaate, mida siis võikski teha ja edastada need häirekeskusele.

Ida-Eesti pommigrupi peademineerija Ragnar Reiljan tuletab meelde, et need lõhkekehad on väga ohtlikud. "Lõhkekehad on ehitatud selleks, et tappa, vigastada või tekitada suuri purustusi. Nad kindlasti töötavad, kuna nad ei ole liiga vanad. Isegi kui te ei ole kindel, kas see on lõhkekeha või miski muu, siis ikkagi kindlasti helistage hädaabi numbrile 112!“ kutsub demineerija inimesi üles käituma õigesti.

Lõhkekehad on ehitatud selleks, et tappa, vigastada või tekitada suuri purustusi. Nad kindlasti töötavad, kuna nad ei ole liiga vanad. Isegi kui te ei ole kindel, kas see on lõhkekeha või miski muu, siis ikkagi kindlasti helistage hädaabi numbrile 112!

Reiljan juhib tähelepanu sellele, et kahtlast eset ei tohi liigutada ega kaasa võtta. "Ei tohi edasi kaevata, välja tõsta, midagi rohkem uurima hakata. Teine asi mida teha– hoiatage läheduses viibivaid inimesi ja ärge laske kedagi leitud eseme lähedusse. Ja siis helistage häirekeskusele ja täitke saadud juhiseid!" ütles Reiljan. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles