Sotsiaaldemokraadid kutsuvad Türi poliitilisi jõude üles koostööle haridusvõrgu hoidmiseks

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Läänemets
Lauri Läänemets Foto: Erakogu

Türi sotsiaaldemokraadid esitavad tänase 14 algaval vallavolikogul ettepanekud kuidas tagada Türi põhikooli ruumiküsimuse lahendamine selliselt, et see ei toimuks maakoolide arvelt.

„Türi põhikool vajab paremat hoonet, see on fakt. Aga see ei tohi toimuda teiste koolide arvelt, eriti valla haridusvõrgust olulist rolli täitva Laupa põhikooli vähendamisega,“ rõhutas vallavolikogu liige ja revisjonikomisjoni esimees Lauri Läänemets.

Türi valla hariduskorralduse strateegiliseks aluseks on Käru valla, Türi valla ja Väätsa valla ühinemiseks kinnitatud ühinemislepingu punkt 10.1.2, mille alusel tuleb Türi vallal seada prioriteediks kodulähedaste koolide ja lasteaedade säilitamine ja uuendamine.

„Türi vallavalitsus on esitanud volikogule täna otsustamine - kas sulgeda Laupa ja Käru põhikooli kolmas kooliaste või ehitada Türi Põhikoolile uus hoone. Vallavalitsus peitub Innove nõudmiste taha ja sellega üritatakse õigustada koolide 7.-9.klassi sulgemist,“ sõnas Läänemets ja rõhutas „Tegelikult on olemas kolmas lahendus.“

Vallavalitsus on Türi põhikoolile uue hoone rajamiseks esitanud taotluse Sihtasutusele Innove rahalise toetuse saamiseks. Samas on selles taotluse märgitud põhikooli õpilaste arv tänasest ca 130 võrra suuremana, mis tähendab, et selle võrra tuleb vähendada teiste koolide õpilaste arvu. Soovid ei kattu tegelikkusega ja see toob kaasa Innove tehtud märkused. Probleemi lahendus peitub Türi vallavalitsuse poolt esitatud taotluse korrigeerimises.

Sotsiaaldemokraadid teevad järgmised ettepanekud Türi valla koolivõrgu hoidmiseks ja arendamiseks, mille järgi oleks võimalik taotleda edukalt raha Innovest ja samas säilitada vähemalt kokkulepitud perioodil valla maakoolides põhihariduse kõik astmed:

1. Tagada koolidele vajalik tugi ja kavandada vajalik ressurss koolide arengukavades püstitatud eesmärkide saavutamiseks. Vallavalitsusel esitada eelarvestrateegias vastav perspektiiv ja alternatiivid;

2. Ühinemisleppes kokkulepitud perioodiks tagatakse õpe ettenähtud tasemel kõigis koolides ning pikema perioodi muudatusteks algatab vallavalitsus vajalikud analüüsid ning kaasab nende koostamisse koolide juhtkonnad ja hoolekogud;

3. Türi põhikooli uue ruumilise lahenduse kujundamsel ja selleks toetuse taotlemisel vallavalitsus kavandab Türi põhikooli õpilaste arvuks 500 õpilast, samuti võtab arvesse teiste Türi valla koolide õpilaste arvu trende, ning hoidub arvestustest, mis asetaksid koolid üksteise suhtes konkurentsi seisundisse;

4. Gümnaasiumihariduse kättesaadavuse tagamiseks ja ruumiliselt optimaalse lahenduse pakkumiseks anda gümnaasiumihariduse andmiseks Türi Ühisgümnaasiumi kasutusse õppehoone, mille aadress on Järva maakond, Türi vald, Türi linn, Hariduse tänav 3 ning vallavalitsusel esitada hetkel Türi Ühisgümnaasiumi kasutuses oleva õppehoone, mille aadress on Järva maakond, Türi vald, Türi linn, Tolli tänav 62, kasutamise eesmärgid.

„Koolivõrgu küsimust ei tohiks ajada parteipoliitiliseks, vaid tuleb leida kompromisse, mis kindlustavad kaasaegse põhikooli hoone Türile kui maakoolide kestmise,“ rõhutas Läänemets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles