Evely Kaasiku sai orienteerumise EMil lühirajal 20. koha

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elo Saue

Lõuna-Šveitsis Lugano lähistel orienteerumisjooksu Euroopa MVil kuulub Eesti koondisse ka Järvamaa orienteerumisklubi JOKA orienteeruja Evely Kaasiku. Seni joostud individuaaldistantsidel sai Evely Kaasiku lühirajal hinnatava 20. koha.

 

EMi võistlusprogramm algas sprindivõistlusega. Evely Kaasiku sooritusele avadistantsil andis selgelt tunda haigestumine nädalapäevad enne võistlust, mistõttu jooksuvõime ja ka eksimused ning ebakindlus ei võimaldanud pääsu A-finaali. Napid neli sekundit tulnuks kiirem olla, et pääseda medalitele heitlema.

Pärast puhkepäeva joostud lühiraja eeljooksus oli Evely Kaasiku organismi töövõime juba parem ja tagas 100 naise konkurentsis pääsu järgmisel päeval joostavasse finaali. Finaalis asus medalitele heitlema 51 naist. Lühirada nimetatakse orienteerumise kõige tehnilisemaks võistlusalaks, mis nõuab väga täpset orienteerumist ja kiireid otsuseid.

Šveitsi mägine maastik eeldas oskust teha orienteerumisotsuseid füüsiliselt nõudlikul rajal, kus  kõrguste vahe oli naistel 150 ja meestel 320 meetrit. Oluline oli lugeda detaile ja mitte teha suuri tehnilisi vigu. Rada pakkus rohkelt väljakutseid mitte ainult Eesti orienteerujaile, vaid kõigile maailma tippudele.

Naiste eelmise aasta selle distantsi maailmameister rootslanna Tove Alexandersson juhtis võistlust kuni raja lõpuosani, mil tegi ligi kaheminutise vea. Parima ajaga lõpetanud šveitslanna tulemus tühistati hoopiski ja nii läks naiste kuldmedal Soome, Mairika Teinile võitis ajaga 35.44. Tove Alexandersson kaotas kaheksa sekundit ja võitis hõbeda ning Simona Aebersold Šveitsist 18sekundise kaotusega pronksi.

Evely Kaasiku võistlussooritusele avadistantsil andis selgelt tunda haigestumine nädalapäevad enne võistlust, mistõttu jooksuvõime ja ka eksimused ning ebakindlus ei võimaldanud pääsu A-finaali.

Eesti naistest oli parim Evely Kaasiku, kes raja esimese poole jooksis kindlalt ja suuremate tehniliste apsudeta. Raja lõpuosas sisse tulnud ligi minutine viga maksis mitu kohta ja andis lõpuprotokollis 20. koha. Marianne Haugile kuulus 33. koht ja Annika Rihma lõpetas 41. Evely Kaasiku oli oma tehnilise sooritusega rahul ja suutis olla kindlalt kaardis. Vaid viimasesse kontrollpunkti jooks ebaõnnestus selgelt ning see langetas teda kolm-neli kohta. Järjest paranev füüsiline vorm võimaldab heidelda ka maailma tippkonkurentsis. Puudu jääb võistlusstartidest sellistel maastikel, et suuta joosta võrdselt sportlastega, kellele Kesk-Euroopa mäed on kodumaastik.

Individuaaldistantsidest joostakse EMil veel tavarajal, ent seal Evely Kaasiku ei stardi. Küll on ta jooksmas mõlemat teatejooksu, nii sprindi- kui ka tavateadet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles