Hoiatus äikesest ja rahest osutus tõeseks

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmateenistuse hoiatus täna saabuvast äikesest on tõeseks osutunud ning Järvamaal sähvivad välgunooled.

Ilmateenistuse hoiatuse kohaselt on äikese tõenäosus suurem Kunda-Pärnu liinist lääne pool, lillelaata pidav Türi ja maakonnakeskus Paide on täpselt sellel liinil ning kella 13 paiku oli äike juba Türile jõudnud.

Äikese liikumine Türi kandis 18. mail 2018 kella 13 paiku.
Äikese liikumine Türi kandis 18. mail 2018 kella 13 paiku. Foto: Kuvatõmmis lightningmaps.org

Siit näed äikese liikumist reaalajas.

Ilmateenistuse info kohaselt on äikeseoht Kesk-Eestis suurim päevasel ajal ning äikesega võivad kaasneda tugevad tuuleiilid, kohati tugev sadu.

Facebookis olev lehekülg Ohtlikud ilmanähtused Eestis aga andis teada, et välistatud pole 0,5-1 cm läbimõõduga rahe. Õhusooja on oodata keskelt läbi 15-23 kraadi.

Kella 13 paiku tuligi Järvamaal Türi lähistel kuni 1 cm läbimõõduga rahet ja paduvihma. Lisaks esineb seal haruldasi pilv-maa välke. Pilvede areng on väga kiire, hoiatab Ohtlikud ilmanähtused Eestis.

Rahe Türi vallas 18. mail 2018
Rahe Türi vallas 18. mail 2018 Foto: Lugeja pilt

Türi vallas Kolu lähedal Kõltsis elav naisterahvas ütles, et sadu oli nii tihe, et enamus autojuhte, ka tema ise, ootas suurema vihma möödumist tee ääres. "Vähesed julgesid sõita," märkis ta.

Koju jõudes avanes talle vaatepilt, mis ühtki aiapidajat ei rõõmusta: rahe oli peksnud puruks lillepeenrad ning rohukamargi oli raheteradest valge.

Pilv-maa välk

Sellist tüüpi välku nimetatakse ka negatiivseks pilv-maa välguks või tavaliseks pilv-maa välguks. Negatiivseks seepärast, et välgulöögi hetkel kandub negatiivne laeng pilve alaosast maapinnale. Tavaliseks aga seetõttu, et 90-95% kõigist pilv-maa välkudest on just sellised. Negatiivne pilv-maa välk on tüüpiliselt 2-3 km pikk ja lööb äikesepilve alla tugeva vihmasaju piirkonda.

Loe rohkem välguliikide kohta siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles