Ajakeskuses saab uudistada nukumajade näitust

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järvamaa muuseum

26. augistini on Ajakeskus Wittenstein/Järvamaa muuseumis üleval nukumajade näitust.

 

Mänguasjade kollektsionäär Heli Mänd esitleb pabernukke ja nukumaju – uusi ja vanu, kartongist ja vineerist, plastmassist ja metallist. Siin on päris nukkude kodu.

Näha saab kunstiõpetaja Heli Männi kollektsiooni erinevas suuruses ja vanuses nukumajadest koos sisustuse ja nukkudega. Vanimad majad on peaaegu saja-aastased, uuemad päris kaasaegsed. Majad on valmistatud puidust, vineerist, plekist, plastmassist, kartongist ja vanast kohvrist.

Kogus leidub maju nii Eestist, Rootsist, Saksamaalt, Inglismaalt kui ka Venemaalt. Näitusel on tutvustavad tekstid maailmakuulsate nukumajade ja nukumaju tootvate firmade kohta ning õpetusi, kuidas lihtsalt taaskasutatavatest materjalidest nukumaja teha. Nukumajade kollektsioon on vaid osa kunstiõpetaja Heli Männi mänguasjakogust, kus on üle 7000 eseme. Lisaks nukumajadele saab näha ka pabernukke.  

Tallinna Arte gümnaasiumi kunstiõpetaja ja õppealajuhataja Heli Männi sõnul sai tema huvi vanade aegade ja asjade vastu alguse tänu vanaemale, kellega ta Kiviõlis ja Peipsi ääres üles kasvades palju aega koos veetis. Kunstiinstituudis teatrikunstnikuks õppides võlus teda väikeste, kuid tõetruude makettide valmistamine. Teadlikum mänguasjade kogumine sai alguse kodus alles hoitud mänguasjadest. Esimene näitus andis tõuke mänguasju valikuliselt juurde koguda. Heli Männi kollektsioon rändab mööda Eesti näitusepaiku. Alates 2000. aastast on tal olnud ligi 70 näitust.

Mänguasjade kollektsionäär Heli Mänd esitleb pabernukke ja nukumaju – uusi ja vanu, kartongist ja vineerist, plastmassist ja metallist. Siin on päris nukkude kodu.

Heli Männi enda lemmik on Rootsi Lundby firma nukumajad, mille sisustus peegeldab Skandinaavia sisekujunduse trende. „Mul on praegu neli Lundby maja, vanim 1970ndate algusest, kõige uuem aastast 2010. Osa mööblist on originaal, osa ise piltide järgi tehtud. Kindlasti on olulised ka mu ämma kirjelduse järgi tehtud kohvernukumaja, kus elavad vanad portselannukud, ja vana Rakverest pärit maja makett, kohendatud nukumajaks, aga ka plekist inglise Tri-Angle'i maja või Ida-Saksa kokkupandav vineermaja,“ tutvustas Mänd.

Näitust saab külastada esmaspäevast laupäevani kella 10st 17ni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles