Türi soojapakkuja sai tunnustuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabriku katlamaja Türil.
Vabriku katlamaja Türil. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

SW Energia AS pälvis uue «Tõhusa kaugkütte» märgise, mis tunnustab keskkonnasõbralikke soojuspakkujaid.

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu aastakonverentsil anti üle esimesed «Tõhusa kaugkütte» märgised, mille pälvisid 14 Eesti võrguettevõtte kaugküttesüsteemid.

Märgisega soovib Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu tunnustada ja motiveerida kaugküttesüsteemides taastuvenergia kasutust, efektiivset soojuse tootmist ja jaotamist. Samuti tõstetakse sellega kaugkütet esile kui tõhusat, keskkonnasõbralikku, mõistliku hinnaga ja mugavat soojusvarustuse viisi.

Märgis võimaldab suurendada ka kaugküttetarbijate teadlikkust ja huvi kasutatava soojuse allikate suhtes. 

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu tegevjuht Andrus Pirso sõnas, et märgis «Tõhus kaugküte» omistatakse kaugküttesüsteemile, milles kasutatakse soojuse tootmiseks kas vähemalt 50 protsenti taastuvenergiat, 50 protsenti heitsoojust, 75 protsenti koostoodetud soojust või 50 protsenti sellise energia ja soojuse kombinatsiooni.

Märgise kasutamise õigus kehtib väljaandmisest viis aastat. Märgise saanud kaugkütteettevõte peab märgise tingimustele vastavust tõendama vähemalt kord aastas.

Uue koostatava EL taastuvenergia direktiivi kohaselt hakkab kaugkütte võrguettevõtetele kehtima kohustus tarbijaid teavitada kaugküttesoojuse tootmisel kasutatud energiaallikatest ning süsteemide energiatõhususest. Märgis on hea võimalus kaugküttesüsteemide tõhusust tõendada ning eksponeerida.

Taastuvenergiale üleminek ja energiatõhususe suurendamine on üks suuremaid eesmärke Euroopa kliima ja energiapoliitikas. Kaugkütte- ja jahutussüsteemidel on seetõttu oluline tähtsus süsihappegaasi jalajälje vähendamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles