Kindlustus kaitseb lapsi

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne välismaale minekut tasub kaaluda reisikindlustuse ostmist.
Enne välismaale minekut tasub kaaluda reisikindlustuse ostmist. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kindlustusseltside liidu andmetel sai mullu liikluskindlustuse juhtumites viga 201 last. Liikluskindlustuse kindlustusandjad hüvitasid kannatanud laste isikukahju kogusummas 735 400 eurot, mis peamiselt oli ravikulu.

 

„Tänasel lastekaitsepäeval juhime autojuhtide tähelepanu, et peagi algab koolivaheaeg ning lapsi on tänavatel ja liikluses aina rohkem. Liikluskindlustus küll katab kannatanu kahju, kuid tähelepanelikul liiklemisel on võimalik õnnetus üldse ära hoida,“ ütles kindlustusseltside liidu juht Mart Jesse.

Lisaks liikluskindlustusele kaitseb lapsi ka õnnetusjuhtumikindlustus, elukindlustus, reisikindlustus, kodukindlustus ja vastutuskindlustus.

Igaühega võib juhtuda, et kogemata põhjustatakse kahju kellegi varale. Kui näiteks laps riivab rattaga sõites naabri autot, siis peavad vanemad kahju hüvitama. Selleks on kasulik sõlmida vastutuskindlustus, mis kataks ka lapse tekitatud kahju.

Lisaks liikluskindlustusele kaitseb lapsi ka õnnetusjuhtumikindlustus, elukindlustus, reisikindlustus, kodukindlustus ja vastutuskindlustus.

„Kui laps põrkab kergliiklusteel või liikluses kokku jalakäijaga või mõlgib pargitud autot, siis tuleb kahju korvata selle tekitajal või tema seaduslikul esindajal. Eraisiku vastutuskindlustuse olemasolul korvab selle kahju kindlustusselts,“ selgitas If Kindlustuse isikukahjude grupijuht Kadri Puna.

Kui laps saab õnnetuses viga, siis on abiks õnnetusjuhtumikindlustus. Kui laps vigastab end või jääb haigeks välismaal, siis aitab reisikindlustus.

Seesam Kindlustuse õnnetusjuhtumikindlustuse tootejuhi Dagmar Gildeni sõnul on ligi pooled laste vigastustest kukkumised. „Koolilapsed saavad viga koolis, trennis ja spordiväljakutel, sageli just pallimänge mängides. Väiksemate lastega juhtuvad õnnetused rohkem kodus. Lisaks kukkumistele tuleb ette ka põletusi kuuma vedelikuga, ütles Gilden.

Kui laps satub näiteks luumurru, nihestuse või põrutuse tagajärjel haiglasse, hüvitab ravikulu haigekassa. Kindlustus katab paranemiseks vaja mineva tasulise arstiabi, taastusravi kulu ning maksab trauma puhul valuraha hüvitist. Kui õnnetuse tagajärjel tekib püsiv vigastus või tervisehäire, siis makstakse püsiva puude hüvitist.

Gildeni sõnul paranevad laste vigastused enamasti mõne nädalaga, kuid pere sissetulek kahaneb vanema töölt eemaloleku tõttu. „Seetõttu on võimalik lapsevanemal valida endale päevaraha kindlustus ning hüvitist makstakse perioodil, mil laps vigastusest taastub ning vanem peab olema temaga hoolduslehel,“ sõnas Gilden.

Lapse kaitseks on ka tema vanema sõlmitud elukindlustus. See aitab perel toime tulla, kui lapsevanem jääb raskelt haigeks, tal juhtub tõsine õnnetus, talle määratakse püsiv puue, ta kaotab töövõime või sureb. Lisaks on võimalik koguda raha lapse tuleviku kindlustamiseks ja lisada lepingusse kindlustus vanema surma korral.

Kodu on terve pere jaoks tähtis koht, mille kindlustamine tasub läbi mõelda. Näiteks peaks koduse vara kindlustussumma arvestamisel meeles pidama ka laste asjade kindlustamist nagu tahvelarvuti, mängukonsool jne. Jalgratast ja telefoni võib kindlustada nii kodukindlustusega kui eraldi.

Eesti Kindlustusseltside Liit (EKsL) on kõiki Eestis tegutsevaid kindlustusandjaid ühendav erialaliit, mis arendab kindlustust ja kahjuennetust ning analüüsib ja avaldab kindlustusstatistikat. EKsL korraldab kindlustusvaidluste lahendamist kindlustuse lepitusorgani kaudu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles